Srečanje Olafa Scholza in Joea Bidena v Beli hiši

Srečanje Scholza in Bidena v Beli hiši, Biden se je Nemčiji zahvalil za pomoč Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden se je nemškemu kanclerju Olafu Scholzu, ki ga je sprejel v Beli hiši, zahvalil za “globoko” podporo Ukrajini in njegove odločitve o povečanju obrambnih izdatkov in odmiku od ruskih fosilnih goriv označil za zgodovinske.

“Zagotovili ste ključno pomembno vojaško pomoč in prepričan sem, da za vojaško podporo stoji globoka moralna podpora Ukrajincem,” je pred začetkom srečanja z nemškim kanclerjem v Ovalni pisarni dejal Biden.

Biden je odločitve Berlina o močnem povečanju vojaških proračunskih sredstev in opustitvi ruskih fosilnih goriv označil za “zgodovinske”. Berlin je januarja pristal na pošiljanje nemških tankov Leopard v Ukrajino. Odobril je torej pošiljanje takšnih tankov iz drugih evropskih držav, ki jih imajo.

Scholz je v kratki izjavi novinarjem pred začetkom pogovorov dejal, da Ukrajina uživa stalno podporo zaveznikov v boju proti Rusiji. 

“Res je pomembno, da smo delovali skupaj,” je dejal o enotnosti zahodnih zaveznikov v zadnjem letu.

“V tem trenutku je pomembno, da pošljemo sporočilo, da bomo nadaljevali in podpirali (Ukrajino), dokler bo potrebno,” je dejal Scholz. Sholz je ob tem pohvalil tudi dobre odnose med Berlinom in Washingtonom.

“Resnično cenim zelo dobro sodelovanje med našima vladama,” je nemški kancler dejala Bidnu v Beli hiši, od koder so poslali sporočilo enotnosti tako Rusiji kot Kitajski. 

O Kitajski

Čeprav so pogovori, po katerih ne bo skupne novinarske konference, posvečeni vojni v Ukrajini, so pomembna tema tudi “izzivi, ki jih predstavlja Kitajska”, je dejal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Washington, ki je pred tem Kitajsko posvaril, naj ne razmišlja o pošiljanju orožja Rusiji. Z neprikritim zadovoljstvom je Washington pozdravil, da je Scholz javno izrekel podobno opozorilo Pekingu.

Nemčija vzdržuje dobre gospodarske odnose s Kitajsko. “Naši pogledi se ujemajo z nemškimi,” je v četrtek na novinarski konferenci dejal ameriški uradnik. 

Kitajsko vprašanje “je predmet trenj,” je komentiral strokovnjak iz raziskovalnega centra Wilson Center v Washingtonu. Nemški gospodarski strokovnjaki (in številni politiki) kritizirajo tako imenovane ameriške poskuse”, da bi oslabili dvostranske odnose svojih zaveznikov s Kitajsko.

“Pred enim letom je Scholz naredil preobrat v nemški obrambni politiki. Washington je preobrat pozdravil s pohvalami. Letos bo Washington pritisnil na Scholza, naj izbere pot drznosti in ne previdnosti,” je dejal strokovnjak.

Nov paket ameriške vojaške pomoči

Pred samim srečanjem so ZDA sporočile, da Ukrajini pošiljajo novo vojaško pomoč v vrednosti 400 milijonov dolarjev, ki vključuje predvsem strelivo, a tudi izstrelitvene mostove za premik tankov in oklepnikov.

Dodatno strelivo pošiljajo pred začetkom spomladanske ofenzive, poroča Reuters. 

“Izstrelitveni mostovi so bistveni za kombinirane vojaške operacije. Omogočajo oklepnim vozilom prečkanje ozkih rek in jarkov, ovir, ki lahko upočasnijo gibanje celotne vojaške sile,” je pojasnil Jack Watling. Watling je strokovnjak na Royal United Services Institute v Londonu.

“Mostovi so ključnega pomena za ofenzivne operacije in kažejo, da ZDA pripravljajo Ukrajino, da prevzame nazaj okupirano ozemlje,” je dejal Watling.

Obisk Kremlju ni bil všeč. Kremelj je že pred srečanjem opozoril, da bodo nove dobave orožja Kijevu samo podaljšale konflikt. 

Brez skupne tiskovne konference

Nemškega kanclerja Bidna so v Ovalni pisarni sprejeli le s kratkimi izjavami za medije. Odsotnost skupne tiskovne konference postavlja vprašanje, ali napetosti, ki so nedavno izbruhnile zaradi dostave nemških tankov Ukrajini, še trajajo. Bela hiša je poudarila, da ameriški predsednik nima vedno novinarskih konferenc, ko sprejme voditelja iz tujine. 

Zavezniški državi po več epizodah nesoglasij skušata pokazati popolno harmonijo. Eden od njih je nasprotovanje ameriškega predsednika Joeja Bidna plinovodu Severni tok 2, ki naj bi dovajal ruski plin v Nemčijo, a je bil projekt zaradi ruske agresije na Ukrajino opuščen. Berlin nasprotuje tudi velikim subvencijam ameriški zeleni industriji, ki jih Washington predvideva v IRA (Inflation Reduction Act).

Napetost se v zadnjem času povečuje predvsem zaradi pošiljanja nemških tankov v Ukrajino. Nemčija je 26. januarja, končno privolila v pošiljanje določenega števila svojih tankov Leopard. Slednje je v dostavi zahodne vojaške pomoči Ukrajini velik mejnik. 

Da bi Nemčijo prepričali, da se je strinjala, je Washington obljubil dobavo lastnih tankov Abrams, je v nedeljo dejal svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan.

Biden se je sprva odločil, da jih ne bo poslal, ker je prejel oceno vojske, da ameriški tanki na tamkajšnjem bojišču ne bodo uporabni, je za ABC pojasnil Sullivan.

Nemčija vztraja pri pojasnilu, da je odločitev o pošiljanju tankov sprejela po posvetovanju z zahodnimi zavezniki. 

vir Foto: Bela Hiša Twitter

Ne spreglejte…

Ukrajinska vojska sporočila kakšna je situacija v Bakhmutu

Ukrajinska vojska je sporočila, da “v Bahmutu in okolici potekajo intenzivni boji”, ruske sile pa nameščajo svoje bolj izkušene enote… več tukaj.