Srednjeazijska gospodarstva zaradi Rusije gospodarsko cvetijo

V času, ko svetovna gospodarstva trpijo zaradi vpliva vojne v Ukrajini, podnebnih sprememb in pandemije COVID-19, Srednja Azija beleži izjemen gospodarski uspeh. V prvih šestih mesecih leta 2023 so države te regije zabeležile impresivno rast BDP, pri čemer je Tadžikistan na čelu s 7,5 odstotno rastjo, sledijo pa mu Uzbekistan, Kazahstan in Kirgizistan.

Vendar pa obstajajo tudi namigi, da je ta rast delno posledica gospodarskih vezi z Rusijo, še posebej glede na obtožbe, da nekatere države Srednje Azije pomagajo Moskvi izogniti se zahodnim sankcijam. Dr. Anna Matveeva iz King’s Collegea v Londonu je opozorila na vlogo ruske invazije na Ukrajino pri selitvi ruskih podjetij in kapitala v Srednjo Azijo.

Več sto tisoč Rusov je emigriralo iz svoje države zaradi vojne, ki se je začela februarja 2022. Mnogi so se vrnili, vendar so imeli težave s pridobivanjem zaposlitve in zagotavljanjem statusa prebivanja. Kljub temu se je mnogo ruskih podjetij preselilo predvsem v Kazahstan in Kirgizistan. Obe državi se lahko pohvalita z geografsko in kulturno bližino z Rusijo. Srednjeazijske države imajo tudi gospodarske povezave s Rusijo prek Evrazijske gospodarske unije, ki vključuje skupne trge in prostotrgovinska območja.

Migracija delavcev

A ne prinašajo le podjetja. Migracija delavcev iz Srednje Azije v Rusijo je prav tako spodbudila rast, saj delavci pošiljajo denar nazaj domov.

Obstajajo tudi trdni dokazi, ki kažejo, da Srednja Azija morda pomaga Rusiji pri obvladovanju sankcij. Avgusta je Tom Keatinge pojasnil, kako so sankcionirane zahodne dobrine včasih uvožene v države, kot sta Kazahstan in Indija, in nato ponovno izvožene v Rusijo. Kazahstanska podjetja so med januarjem in oktobrom 2022 v Rusijo izvozila elektroniko in mobilne telefone za več kot 549 milijonov evrov, kar je 18-krat več kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Matveeva pravi, da so sankcije v Srednji Aziji pogosto videne kot neučinkovite.

Kljub gospodarskemu uspehu obstajajo tudi izzivi. Države Srednje Azije se soočajo z logističnimi ovirami pri izvozu in transportu zaradi sankcij proti Rusiji. Kaspijski cevovodni konzorcij v Kazahstanu je še posebej zaskrbljen zaradi morebitnih napadov na svoje terminale v Črnem morju, ki bi lahko vplivali na izvoz nafte iz države.

Sledi nadaljevanje pogovorov o novem paktu pred evropskimi volitvami leta 2024, medtem ko se Evropski parlament ukvarja tudi z vprašanji migracij v Evropi.

vir Foto: Pixabay Portal24