Sredozemlje v primežu vodne krize: Poziv k akciji

Foto: Pixabay

Sredozemlje v primežu vodne krize: Poziv k akciji

V luči mednarodnega dneva voda je Unija za Sredozemlje, organizacija s sedežem v Barceloni, izrazila nujno potrebo po večjem sodelovanju med njenimi 43 državami članicami v odzivu na resno pomanjkanje vode v regiji. Poročali so, da skoraj polovica od 530 milijonov ljudi, ki živijo ob obalah Sredozemskega morja, trpi zaradi pomanjkanja dostopa do zadostnih virov vode, kar predstavlja kritično točko v boju proti podnebnim spremembam. Sredozemska regija se namreč segreva za 20 odstotkov hitreje kot preostali del sveta, kar še dodatno prispeva k vodni krizi.

Med 180 milijoni prebivalcev Sredozemlja, ki se soočajo z vodno revščino, jih dodatnih 60 milijonov doživlja stres zaradi pomanjkanja vode. To vprašanje se še zaostruje v državah vzhodnega in južnega Sredozemlja, kjer so se v zadnjih letih soočali s pomanjkanjem pitne vode in dolgotrajnimi sušami. Te težave so zdaj prizadele tudi evropske države. Španija je denimonapovedala omejitve porabe vode v turističnih regijah Kataloniji in Andaluziji, medtem ko v Grčiji razvijajo projekte za razsoljevanje morske vode kot odziv na zmanjšan pritisk vode.

Združeni narodi, ki od leta 1993 22. marca obeležujejo mednarodni dan voda, so ponovno opozorili na globalno pomanjkanje vode in poudarili pomen racionalnega upravljanja z vodnimi viri. V zadnjih mesecih so bile razmere še posebej težke za prebivalce Gaze, ki se soočajo s hudo dehidracijo in pomanjkanjem hrane. Almotaz Abadi, podpredsednik Unije za Sredozemlje, je poudaril, da je dostop do pitne vode mednarodno priznana človekova pravica in pozval k skupnemu ukrepanju držav članic za naslovitev te nujne problematike.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay