Sredozemska prehrana znatno zmanjša tveganje za bolezni srca in demenco

Upoštevanje sredozemske prehrane lahko pri ženskah zmanjša tveganje za bolezni srca in smrt za skoraj 25 odstotkov, je pokazala nova pregledna analiza 16 študij. “Študija potrjuje, tisto ker je o kardiovaskularnih koristih sredozemske prehrane že znano. Vendar poudarja, kako je lahko prav tako koristna za ženske, kot je znano, da je za moške,” je povedala kardiologinja Sarah Zaman z Univerze v Sydneyju.

Pregledna študija je združila raziskave sredozemske prehrane, brez podatkov o ženskah. Več točk so znanstveniki dodali tistim, ki so uživali več živil, kot so zelenjava in sadje, polnozrnate žitarice, stročnice, oreščki in morski sadeži ter manj rdečega in predelanega mesa. Našteto namreč sodi v sredozemsko prehrano.

24 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca

Strokovnjaki so v analizi ugotovili, da so imele ženske, ki so večinoma sledile sredozemski prehrani, v primerjavi s tistimi, ki takšne diete niso sledile 24 odstotkov manjše tveganje za srčne bolezni in 23 odstotkov manjše tveganje za prezgodnjo smrt.

Podatki za moške so pokazali skoraj enake rezultate: “Videli smo 22 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca. Prav tako je pri moških tveganje za smrt 23 odstotkov manjše,” je dejala Zaman. 

Victoria Taylor, dietetičarka iz British Heart Foundation, je opozorila, da je bilo vseh 16 študij opazovalne narave. To pomeni, da niso kazale na vzročno-posledično povezavo, pri vnosu hrane pa so se večinoma zanašale na samoporočila. 

“Avtorji študije priznavajo omejitve. Ne glede na spol pa lahko zdrav življenjski slog, ki vključuje uravnoteženo prehrano, kot je sredozemska prehrana, pomaga zmanjšati tveganje za razvoj bolezni srca in obtočil ter njihove dejavnike tveganja. Tveganja so npr. diabetes, debelost, visok krvni tlak, krvni tlak in visok holesterol,” je dodala Taylor. 

Bistveno zmanjša tveganje za demenco? 

Glede na študijo, objavljeno v reviji BMC Medicine, bi lahko sredozemska prehrana, tveganje za demenco zmanjšala za skoraj četrtino.

Ugotovitve, ki temeljijo na podatkih več kot 60.000 posameznikov iz Združenega kraljestva, kažejo, da ima lahko povečano uživanje rastlinske hrane “zaščitni učinek” pred demenco. In to ne glede na genetsko tveganje osebe.  

Znanstveniki so tistim, ki so se strožje držali omenjene diete, pri čemer so upoštevali genetsko tveganje vsakega posameznika za demenco, dodelili več točk. V skoraj desetletju so zabeležili 882 primerov demence. Tisti, ki so sledili strogi sredozemski dieti so imeli kar 23 odstotkov manjše tveganje za nastanek bolezni kot tisti, ki so se prehranjevali drugače. 

vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: