Pred sedežem premierjevega urada v šrilanški prestolnici Colombo se je zbralo več tisoč protestnikov, ki in zahtevajo odstop premierja Ranila Wickremesingha. 

Najnovejši dogodki zaradi katerih so ljudje svoj srd usmerile na premierja, so se zgodili nekaj ur po tem, ko je predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa pobegnil iz države.

Rajapaska je z ženo in dvema telesnima stražarjema v sredo vkrcal na letalo šrilanških letalskih sil, ki je bilo namenjeno v mesto Male, glavno mesto Maldivov. Zračne sile so v izjavi zapisale, da so predsedniku in njegovi ženi z odobritvijo obrambnega ministrstva zagotovile letalo za potovanje na Maldive. Upoštevani  naj bi bili vsi zakoni o priseljevanju in carini. Rajapaksa se je pred odhodom strinjal z odstopom. Premier Ranil Wickremesinghe je dejal, da bo odšel, ko bo sestavljena nova vlada.

Predsednikov odhod je sledil večmesečnim protestom zaradi gospodarske krize, ki je povzročila resno pomanjkanje hrane in goriva.

Šrilanški predsedniki so medtem, ko so na oblasti zaščiteni pred aretacijami. Rajapaksa je svoj pobeg verjetno načrtoval, ko je še imel ustavno imuniteto

Šrilanka je zaradi korupcije in slabega upravljanja obremenjena z dolgovi in ​​nezmožna plačati za uvoz osnovnih potrebščin.

Odstop premierja Wickremesingha

V prestolnici Šrilanke Kolombo so protestniki zasedli rezidenco in urad predsednika. Premier Ranil Wickremesinghe izrazil pripravljenost za odstop in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Predsednik Gotabaya Rajapaksa je še vedno na neznani lokaciji. Varovala naj bi ga mornarica… več tukaj.

Foto: Reuters

By A.K.

Komentar: