Potem, ko so danes  protestniki v prestolnici Šrilanke Kolombo zasedli rezidenco in urad predsednika, je premier Ranil Wickremesinghe izrazil pripravljenost za odstop in oblikovanje vlade narodne enotnosti. Predsednik Gotabaya Rajapaksa je še vedno na neznani lokaciji. Varovala naj bi ga mornarica.

Množice protestnikov so se danes v Kolombu zbrale, da bi izrazile nezadovoljstvo zaradi hude gospodarske krize, ki pesti državo.Demonstranti zahtevajo odstop predsednika države in premierja. Po najnovejših poročilih iz Kolomba je premier pripravljen ugoditi pri eni od zahtev.

Protestniki so se skozi težka kovinska vrata prebili tudi v ministrstvo za finance in predsednikove urade ob obali. Rajapaksa je uradno rezidenco kot varnostni ukrep pred načrtovanimi demonstracijami zapustil v petek

Wickremesinghe se je o tem kaj storiti pogovarjal z več voditelji političnih strank.

“Wickremesinghe je strankarskim voditeljem povedal, da je pripravljen odstopiti s položaja premierja in dati prostor vladi narodne enotnosti,” so sporočili iz njegovega urada.

K odstopu Rajapaksa so pozvali tudi voditelji več opozicijskih strank.

Bazen

Prenos v živo na Facebooku iz notranjosti predsednikove hiše kaže na stotine protestnikov, ki se sprehajajo po hodnikih in sobah. Videoposnetki so pokazali, kako so nekateri čofotali v bazenu, drugi pa sedijo po posteljah in kavčih. Na slikah, ki so se razširile po družbenih omrežjih, je bilo mogoče videti tudi takšne, ki plenijo.

Najmanj 39 ljudi, vključno z dvema policistoma, je bilo med protesti ranjenih in hospitaliziranih.

Šrilanka je otok v Indijskem oceanu z 22 milijoni prebivalcev. Spopada se s hudim pomanjkanjem deviz, ki je omejil osnovni uvoz goriva, hrane in zdravil, zaradi česar je država padla v najhujšo gospodarsko krizo pa osamosvojitvi leta 1948.

Naraščajoča inflacija, ki je junija dosegla rekordnih 54,6 odstotkov naj bi v prihodnjih mesecih dosegla neverjetnih 70 odstotkov je prebivalstvo pahnila v velike težave.

Politična nestabilnost bi lahko ogrozila pogovore Šrilanke z Mednarodnim denarnim skladom. Šrilanka si namreč prizadeva za pomoč v višini 3 milijard dolarjev, prestrukturiranje nekaj zunanjega dolga in zbiranje sredstev iz večstranskih in dvostranskih virov za ublažitev dolarske suše. 

Foto: Zajem zaslona