Starejši v Sloveniji životarijo v revščini in mrazu

ByAna Koren

13. novembra, 2023 ,
Starejši [Foto: Freepik]

Starejši v Sloveniji životarijo v revščini in mrazu

Več kot polovica upokojencev v Sloveniji se sooča z življenjem, ki je vse prej kot dostojno. Kljub mnogim prizadevanjem in razpravam o izboljšanju socialne varnosti starejših državljanov, še vedno prevladujejo težke razmere za mnoge upokojence.

Gospa Lenka, 78-letna upokojenka, z RTVS deli svojo pretresljivo izkušnjo: “Dobim 298 evrov. S tem denarjem ne morem niti vseh položnic pokriti pozimi. Jem juho za nekaj centov. Razredčim jo za nekaj dni. Pa kakšen kruh. Pri 78 letih ne potrebujem več. Duša me boli.”

Še posebej skrb vzbujajoče je dejstvo, da so ženske starejše od 75 let najbolj ranljiva skupina v Sloveniji, tudi v primerjavi s povprečjem v Evropi. Medtem ko je evropsko povprečje za tveganje revščine 21,3 odstotka, je v Sloveniji kar 28,4 odstotka. Vesna Leskošek s fakultete za socialno delo poudarja, da glede revščine med starejšimi v Sloveniji nič kaj dosti ne spreminja že dolgo.

Anita Ogulin z Zveze prijateljev mladine Moste-Polje opozarja, da je problematično, če ima kdo samo eno nizko ali celo najnižjo pokojnino ali pa sploh nima pokojnine.

Številke so zaskrbljujoče

Številke so zaskrbljujoče. 78 tisoč upokojencev ima manj kot 500 evrov, na pragu tveganja revščine pa je še polovica vseh. “V stanovanjih imajo od 11 do 15 stopinj, nimajo toplih obrokov, skratka imajo finančne primanjkljaje tako močne, da govorimo, da ne živijo, ampak preprosto životarijo,” pojasnjuje Ogulin.

Situacija je tako nujna, da ljudje vsak dan kličejo po pomoč, tudi za osnovne potrebe, kot so zdravila in oblačila. Predlagajo uvedbo vavčerjev za tople obroke in kurjavo za starejše, ki bi jih lahko zagotavljali iz bližnjih gostiln, vrtcev, šol, centrov za starejše in domov.

Glede zakona o dolgotrajni oskrbi strokovnjaki izražajo dvome. Vesna Leskošek pravi, da mora zakon posebej pozornost nameniti najšibkejšim. Zakon jim mora zagotoviti jim mora več pomoči, vendar še ni jasno, ali bo zakon to dejansko uresničil.

Ana Petrič iz DEOS – Centra starejših Notranje Gorice pa poudarja pomen izobraževanja tistih, ki bodo skrbeli za starejše v domačem okolju, ter vključevanje vseh virov pomoči.

Kljub vsem statističnim podatkom ostaja dejstvo, da je skrita revščina še vedno prisotna in da je treba še veliko narediti za izboljšanje kakovosti življenja slovenskih upokojencev.

vir

Foto: Freepik

Portal24