Starostna meja za upokojitev naj bi se premaknila na 67 let

Foto: Freepik

Starostna meja za upokojitev naj bi se premaknila na 67 let

Po propadu zdravstvene reforme in neuspešni davčni reformi je v središču pozornosti zdaj pokojninska reforma. Po poročanju 24ur, Ministrstvo za delo napoveduje prenovo pokojninskega sistema, ki bi ohranjal 40 let delovne dobe kot glavni pogoj za upokojitev, hkrati pa premikal mejo starostne upokojitve na 67 let. Sprememba bi veljala za tiste, ki ne dosežejo 40 let delovne dobe.

Premik v pokojninski reformi prihaja kot odgovor na staranje slovenske družbe in kasnejše zaposlovanje mladih. “Pokojninski sistem moramo pripraviti na demografski prehod,” poudarjajo na ministrstvu, kjer so izhodišča za reformo oblikovali že preteklo poletje.

Državni sekretar na Ministrstvu za delo, Igor Feketija kot navaja 24ur, pojasnjuje, da je cilj reforme podaljšanje dejanske starosti pri upokojitvi, ki trenutno znaša 61,7 let za ženske in 62,8 let za moške. “To bi nam omogočilo, da si privoščimo višje pokojnine,” dodaja Feketija. Po predlogu reforme se obeta dvig upokojitvene starosti s 65 na 67 let, vendar le za tiste, ki niso zbrali potrebnih 40 let delovne dobe.

Vlada, ki bi morala o izhodiščih reforme odločati že v začetku leta, se bo s predlogom predvidoma seznanila čez nekaj tednov, saj je bilo potrebno vključiti popravke s strani finančnega ministrstva, navaja 24ur. Medtem ko so predlogi za izračun pokojnine, ki bi upoštevala celotno 40-letno delovno dobo, naleteli na pozitiven odziv, so glede finančne vzdržnosti reforme mnenja zadržana… več na Senior24.

Foto: Freepik; Portal24