Starša poslanke Žibrat iz Gibanja Svoboda obtožena napada na informacijski sistem

ByA.K.

10. novembra, 2023 , ,

Starša poslanke Žibrat iz Gibanja Svoboda obtožena napada na informacijski sistem

Nekdanji inšpektor v sektorju uniformirane policije Policijske uprave (PU) Murska Sobota, Boris Žibrat, ter njegova soproga Laura Žibrat, nekdanja kriminalistična inšpektorica v sektorju kriminalistične policije PU Murska Sobota, sta znova v središču pozornosti, saj ju preiskuje posebni oddelek specializiranega državnega tožilstva za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Razlog za preiskavo je domnevno lažno uporabljanje PCT-potrdil med epidemijo koronavirusa.

Zgodba seže nazaj v december 2021, ko sta Boris in Laura Žibrat, ki sta sicer starša nove podpredsednice Gibanja Svobode Sare Žibrat, prejela izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani Policije zaradi suma uporabe lažnih PCT-potrdil. Po izgubi tožbe, ki sta jo vložila proti ministrstvu za notranje zadeve oziroma slovenski Policiji, sta se odločila za pritožbeni postopek, ki se je zaključil na višjem delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani. To sodišče je nedavno potrdilo odločitev delovnega sodišča Maribor v Murski Soboti, ki je ugotovilo, da je bila njuna odpoved upravičena.

Napad na informacijski sistem

Dodatno pa se je zakonca Žibrat znašla pod drobnogledom zaradi kaznivega dejanja napada na informacijski sistem, opredeljenega v drugem odstavku 221. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). Obravnava tega primera poteka na okrajnem sodišču v Žalcu, vendar glavna obravnava še ni bila razpisana. Pojasnili so, da razlog za odložitev obravnave izhaja iz leta pripada na sodišče, določenih prioritet sojenja ter obremenitve sodnice.

Kazenska preiskava proti Žibratovima je del širšega pristopa k obvladovanju domnevno lažnih PCT-potrdil med epidemijo koronavirusa. Anton Olaj, tedanji generalni direktor slovenske policije, je ob preiskavah, ki so potekale novembra 2021, izpostavil “ničelno toleranco” do zaposlenih, ki se vpletajo v kazniva dejanja. Po njegovih besedah takšna ravnanja niso sprejemljiva in mečejo slabo luč na policijske enote, ki opravljajo svoje naloge zakonito.

V času preiskave je bilo zaradi domnevno lažnih PCT-potrdil izrečenih vsaj šest izrednih odpovedi pogodbe o zaposlitvi v Policiji. Kazniva dejanja vključujejo neupravičeno uporabo, spreminjanje, prenos, uničenje ali neupravičeno vnemanje podatkov v informacijski sistem, za kar je predpisana kazen zapora do dveh let.

vir

Foto: STA

Portal24