Stavke: Sodniki prekinili delo, večina UE danes zaprta

Foto: Freepik

Stavke: Sodniki prekinili delo, večina UE danes zaprta

Val stavk v javnem sektorju, ki zajema različne poklicne skupine od sodnikov do zaposlenih na Upravnih enotah (UE), vse z namenom opozoriti na pereče težave, kot so nizke plače in preobremenjenost, se nadaljuje. Sodniki bodo danes za eno uro prekinili delo, da bi javnost opozorili na pomembnost neodvisnega sodstva in pravne države. Izpostavljajo neuresničitev odločbe ustavnega sodišča, ki ugotavlja, da je trenutna ureditev plač sodnikov v nasprotju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti.

Tožilci, katerih plače so tesno povezane s sodniškimi, bodo svojo odločitev o nadaljevanju stavke sprejeli ta teden, po predvidenem sestanku z Ministrstvom za javno upravo, na katerem naj bi se uskladili glede izvršitve ustavne odločbe.

Hkrati bodo zaposleni na večini upravnih enot že četrto sredo zapored stavkali zaradi nizkih plač in preobremenjenosti. Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, Frančišek Verk, je izpostavil predlog vladi za izplačilo mesečnega dodatka med 300 do 375 evrov bruto zaposlenim na upravnih enotah, dokler se ne uredi plačni sistem. “Nedopustno je, da je toliko ljudi v upravnih enotah na minimalnih plačah,” je poudaril Verk.

Zaposleni na UE Ljubljana s stavko naslavljamo pereč problem, s katerim se soočamo že dlje časa. Plače na UE so v primerjavi z drugimi delodajalci v javnem ali zasebnem sektorju nekonkurenčne, zato je odliv kadrov stalnica, nove kadre je pa težko privabiti. Situacija je nevzdržna in brez sistemskih sprememb postaja vedno bolj neobvladljiva.

Slobodan Vuk

Zaposleni v Upravni enoti Ljubljana, Bežigrad, zahtevajo povišanje plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov z nazivi na ministrstvih, takojšnjo ureditev dodatka za blagajniško poslovanje in zaposlitev dodatnih kadrov. Predsednik sindikata Slobodan Vuk je opozoril na dolgotrajen problem nekonkurenčnih plač in težave pri privabljanju novih kadrov, kar vodi v nevzdržno situacijo brez sistemskih sprememb.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Freepik