Stavkovni odbor FIDES-a odločil, da zdravniške stavke ne bo

ByAna Koren

2. aprila, 2023 , , ,
Foto: Pixabay

Stavkovni odbor FIDES-a odločil, da zdravniške stavke ne bo

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije FIDES stavke, ki naj bi se začela danes za zdaj ne bodo sprožili. Menijo namreč, da je že sama napoved reaktivacije stavke obrodila sadove. Sadove vidijo v predlogu zakona o skupnih temeljih plačnega sistema v javnem sektorju, ki ga je vlada sprejela v četrtek in ga poslala sindikalnim centralam. Na podlagi tega besedila bodo v ponedeljek s sindikati javnega sektorja osrednja pogajanja.

“V tem zakonu je zapisano, da bo oblikovan ločen zdravstveni steber,” je v izjavi poudaril Gregor Zemljič iz FIDES-a. V sindikatu to označujejo kot prvi korak k izpolnitvi vladnih zavez o ločenem zdravstvenem plačnem stebru.

Bojan Popovič, pravni svetovalec zdravniškega sindikata, je zatrdil, da v “zadnjem času ni bilo videti, da bi se tukaj dogajali resni premiki. Naše članstvo je razburilo to, da se bo samo prestavil rok izvedbe in nič drugega.”

Vlada je namreč oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo s 1. aprila zamaknila na 1. junij. Rok za vložitev rešitev v zakonodajni postopek pa bo ostal 30. junij.

V FIDES-u za nagrajevanje zdravnikov v skladu s sistemi zahodnih razvitih držav

Svojo pozornost zdaj usmerjajo tudi na osrednja pogajanja z vsemi sindikati, ključno pa bo dogajanje na pogajanjih o ločenem zdravstvenem plačnem stebru. “Najprej je treba stebre oblikovati in jim dodati vsebino. Menimo, da je naš predlog korak naprej, da ima določene vsebine, in pričakujemo, da se bo to intenzivno obravnavalo. Če verjamemo ministru, bi se to zdaj morali začeti dogajati,” je dodal Popovič.

Podpredsednik FIDES-a Janusz Klim je povedal, da so svoja izhodišča , vladi poslali v torek. Gre za predlog sporazuma o ločenem plačnem zdravstvenem stebru v okviru plačnega sistema javnega sektorja v delu, ki zadeva zdravnike in zobozdravnike.

Predlog FIDES-a predvideva, da so zdravniki in zobozdravniki vodje zdravstvenih timov in odločajo o sestavi timov in kompetencah članov, sklicujoč se na neuradne informacije poroča STA. Predlog sporazuma navaja tudi nabor zdravniških delovnih mest ter predlaga dodatek za deficitarnost, dodatek za terciarne storitve, pa tudi prenos napredovanj specializantov, ko ti postanejo specialisti. V FIDES-u bi zdravniške plače določali v razmerju do povprečne plače.

V FIDES-u bodo vztrajali pri vsebinskih zahtevah, kaj mora vsebovati ta steber, torej fleksibilizacijo, sistem variabilnega nagrajevanja v zdravstvu, nagrajevanje zdravnikov v skladu s sistemi zahodnih razvitih držav, kjer javno zdravstvo deluje, pravi Zemljič.

Na vprašanje, ali so odgovor vlade na njihov predlog že prejeli, je Zemljič odgovoril, da ne.

“Na zadnjih pogajanjih sta oba ministra rekla, da imata pooblastila za napolnitev plačnega stebra. Ministrica za javno upravo je zatrdila, da je potreben zelo kratek čas, da to oblikujemo. To tudi pričakujemo,” je poudaril Klim.

Vir Foto: Pexels