Ste ujeti v zanko negativnih misli? Naučite se osvoboditi

ByAna Koren

16. aprila, 2023

Ste ujeti v zanko negativnih misli? Naučite se osvoboditi

Ste obtičali v tej zanki negativnih misli? Naravna težnja našega uma je, da razmišlja. Če pa se začnete osredotočati na negativne stvari svojega življenja, bo vaš um delal pretežno v to smer in na koncu se lahko ujamete v začarano zanko negativnosti. Vaš um je kot magnet. Privlači tisto, kar mislite, in vašo avro ustvarjajo vaše misli.

Um, ki je natrpan z negativnostjo, ne opazi lepote življenja. Negativen um le poudari pomanjkljivosti in nepopolnosti življenja in tako človek pade v globel nehvaležnosti. To stalno negativno klepetanje v vaših mislih je težko prekiniti.

Nasveti za zmanjšanje negativnih misli

1. Vzemite premor in stopite nazaj

Ustavite se in se odmaknite od situacije, zaradi katere ste se ujeli v zanki negativnih misli.

Ko čutite, da ste globoko padli v negativno miselnost, se vse pozitivne stvari naokoli zdijo zamegljene. Šele ko boste izstopili in se dvignili iz takšne miselnosti, boste lahko videli stvari. Ko se katera koli situacija zdi slaba in vam jemlje duševni mir, zberite pogum in se umaknite iz nje, da boste lahko stvari videli jasneje.

2. Prekinite vzorec

Negativna misel se ne ustavi tukaj. Sledi še ena in še ena in si v začaranem krogu. Ne pozabite, da lahko le vi upate prekinete ta vzorec. 

Prav tako se nikoli ne morete zdraviti z istim načinom razmišljanja, zaradi katerega ste bili sploh negativni. Najbolje delujejo tehnike odvračanja pozornosti. Nenehno se odvračajte od klepeta v svojem umu tako, da se ukvarjate z različnimi dejavnostmi, ki vas spodbujajo in izzivajo. Morda se bo sprva zdelo težko in zastrašujoče. A ko se boste naučili prevzeti nadzor nad svojim umom in mislimi, bo uspeh vaš.

3. Pretirano razmišljanje ne bo nikoli rešilo težave

Upravičeno se verjame, da pretirano razmišljanje ni nič drugega kot umetnost ustvarjanja težav, ki jih sploh ni bilo. Ko ugotovite, da nenehno jokate in ste zaskrbljeni, se spomnite, da vam to prinaša več škode kot koristi.

4. Poiščite in prosite za pomoč

Ko ugotovite, da se iz te situacije težko rešujete sami, ni nikoli slaba izbira, da poiščete in prosite za pomoč. 

Lahko se pogovorite s kom, ki je mirnejšega in boljšega razpoloženja. Delite svoje izkušnje in pridobite boljšo perspektivo. Posvet s strokovnjakom je še boljša ideja, saj vam bo pogovor s strokovnjakom pomagal spoznati različne mehanizme obvladovanja, da se izvlečete iz te zanke negativnosti in izboljšate kakovost svojega življenja.

Vir Foto: Pexels