Steak z maslom in česnom

ByAlenka Mirnik

24. marca, 2024 , ,

Steak z maslom in česnom

Ko iščemo način, kako pričarati posebno vzdušje ob obroku, bodisi za pomembne osebne praznike ali kot del razkošnega vsakdanjika, je steak z maslom in česnom izvrstna izbira. Ta preprosta, a izjemno okusna jed združuje globoko aroma česna in bogatost masla, kar naredi vsak grižljaj nepozabno doživetje. Ne glede na to, ali gre za intimno večerjo v dvoje ali za družinski obrok, bo ta recept zagotovo navdušil.

Sestavine za 2 osebi:

  • 2 velika steaka (priporočamo ribeye ali pljučna pečenka), debeline približno 2,5 cm,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • sol in sveže zmlet črni poper po okusu,
  • 4 žlice nesoljenega masla,
  • 4 stroki česna, fino sesekljani,
  • 2 vejici svežega rožmarina ali timijana,
  • svež limonin sok (po želji).
Postopek priprave:

Priprava mesa: Steake vzemite iz hladilnika vsaj 30 minut pred kuhanjem, da se ogrejejo na sobno temperaturo. To zagotavlja, da se meso enakomerno speče. Steake nato natrite z oljčnim oljem in jih začinite s soljo ter poprom.

Pečenje: Na srednje visoki temperaturi segrejte debelo dno ponve, najbolje litoželezno. Ko je ponev vroča, položite vanjo steake. Pecite 4-5 minut na eni strani, da se ustvari lepa zapečena skorjica. Nato steake obrnite in pecite še 3-4 minute za srednje pečeno ali po želji dlje.

Dodajanje masla in začimb: Po obratu steakov v ponvi dodajte maslo, sesekljan česen in sveža zelišča. Ko se maslo stopi, z žlico prelijte steake z aromatičnim maslom, česnom in zelišči. Postopek ponavljajte večkrat med pečenjem.

Počitek mesa: Ko meso doseže želeno pripravljenost (srednje, srednje surovo, surovo), jih odstranite iz ponve in jih za 5 minut pustite počivati. To omogoča mesu, da se sokovi enakomerno porazdelijo.

Serviranje: Steake narežite in, če želite, prelijte z maslom iz ponve. Za dodaten okus lahko dodate nekaj kapljic svežega limoninega soka.

Steak z maslom in česnom je najbolje postreči vroč, zalit z aromatičnim maslom. Kot prilogo priporočamo pečen krompir, svežo zelenjavno solato ali pečeno zelenjavo, ki dopolnjuje okuse mesa. Ne pozabite na kozarec dobrega rdečega vina, ki se čudovito poda k bogatim okusom steaka. Priprava te jedi ne prinaša le izjemnih okusov, ampak tudi priložnost, da razvajate sebe in svoje najdražje z malce razkošja v udobju doma.

Dober tek!

Portal24; Foto: Freepik