Stellantis napoveduje zmanjšanje teže baterij električnih vozil

Ob otvoritvi novega tehnološkega centra za baterije v Mirafiori Torino,+ je avtomobilski proizvajalec Stellantis naznanil ambiciozen načrt, in sicer, da bo do leta 2030 za polovico zmanjšal težo baterij električnih vozi. To bo podjetju omogočilo, da doseže trajnostne cilje in pripelje do stroškovnih koristi, ki bodo olajšale razvoj cenovno dostopnejših električnih vozil.

Nic Curic, vodja inženiringa in tehnologije pri Stellantisu, je za Autocar pojasnil, da je “akumulator danes enostavno pretežak. Vozilo je pretežko.” Za dosego cilja zmanjšanja teže bo Stellantis uvedel nove tehnologije baterij in učinkovitejšo embalažo celic. Del načrta vključuje uporabo lažjih in cenejših litij-žveplovih baterij, ki jih trenutno razvija nedavno pridobljeno podjetje Lytten iz Silicijeve doline. To naj bi prav tako zmanjšalo emisije ogljika, saj uporabljajo manj eksotičnih materialov kot trenutno zlati standard litij-ionske baterije.

Nova tovarna bo skrbela za načrtovanje, razvoj in testiranje baterijskih sklopov, visokonapetostnih celic, modulov in programske opreme za prihodnje modele celotnega portfelja Stellantis vključno z Alfa Romeo, katere športna limuzina Giulia Quadrifoglio naj bi v prihodnjih letih postala visokozmogljivo električno vozilo.

Pomisleki glede varnosti

Trenutna teža električnih vozil predstavlja varnostno tveganje, saj je zmožnost tako težkih vozil, da se ustavijo, močno ogrožena. Obstaja celo nevarnost, da bi se parkirne hiše porušile. To postaja tako velik problem, da je Inštitut za varnost cestnega prometa (IIHS) predlagal nižje omejitve hitrosti.

Dvojni pristop

Kljub prizadevanjem za olajšanje električnih vozil, Stellantis še vedno ne obupa nad motorji z notranjim zgorevanjem. Ugotavlja, da je več vrst motorjev, ki jih proizvaja, združljivih s sintetičnimi gorivi. “Ta dvojni pristop k maksimiranju učinkovitosti je pravi in upamo, da bomo lahka električna vozila kmalu ponudili skupaj s hiperučinkovitimi avtomobili na plin,” je dodal Curic.

Zmanjšanje teže baterij bo korak v pravo smer, ne le za cenovno dostopnejša in učinkovitejša električna vozila, temveč tudi za varnejšo prihodnost cestnega prometa.

Foto: Stellantis

Portal24