Steven Spielberg na Berlinalu prejel nagrado za življenjsko delo

ByAna Koren

25. februarja, 2023

Steven Spielberg na Berlinalu prejel nagrado za življenjsko delo

Slavni ameriški filmski režiser Steven Spielberg je na 73. berlinskem filmskem festivalu prejel nagrado za življenjsko delo. Nagrado mu je izročil pevec skupine U2 Bono, ki je Spielberga opisal kot “eno največjih fac v Hollywoodu”.

“Toda njegov življenjski dosežek ni le njegovo delo. To je njegovo resnično življenje, njegova prava družina,” je dejal Bono. Spielberg je ob prevzemu častnega zlatega medveda povedal, da je tudi pri svojih 76 letih, navdušen nad načrti za snemanje novih filmov.

Režiser, ki je odgovoren za nekatera najuspešnejša in najbolj priljubljena dela v zgodovini kinematografije, vključno z ET, Jaws, Schindlerjevim seznamom in Jurskim parkom, je pravkar dokončal dva filma zaporedoma: delno avtobiografski film The Fabelmans in West Side Story Side Story), remake hollywoodske klasike, ljubezensko-dramskega muzikala iz leta 1961.

Dela na snemanju televizijske serije

Ko je govoril o Fabelmanovem napol avtobiografskem delu, je Spielberg dejal, da ga je njegova mama vedno spodbujala, naj posname film o svojem otroštvu. “Mama je rekla: toliko dobrega materiala sem ti dala, kdaj ga boš uporabil?” Rekel je.

Razkril je tudi, da pripravlja televizijsko serijo po izvirnem scenariju Napoleona Stanleyja Kubricka, ki je leta ležal v predalu. “Pripravljamo veliko produkcijo za HBO, ki temelji na Stanleyjevem originalnem Napoleonovem scenariju,” je dejal. “Omejena serija sedmih delov,” dodaja. 

Spielberg, znan po svojih dostopnih in privlačnih filmih, je nadebudnim filmskim ustvarjalcem svetoval, naj začnejo z zgodbo. “Če želite biti filmski režiser, najprej napišite. Ker bodo zgodbe pritegnile občinstvo, da bo pozorno na vas, ne na posnetke,” je še dejala režiserska legenda.

vir Foto:  Berlinale Twitter