Številne težave zaradi obilnih padavin v Sloveniji

ByAna Koren

31. oktobra, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Številne težave zaradi obilnih padavin v Sloveniji

Slovenijo so znova zajele obilne padavine, ki so povzročile številne težave na različnih območjih države. Najhuje so bile prizadete občine Nova Gorica, Koper in Postojna, kjer je padavinska voda poplavila ceste, kleti ter pritlične prostore.

V občini Kočevje je meteorna in podtalna voda povzročila poplave v več kot 20 objektih. Gasilci so iz poplavljenih kleti črpali vodo ter nameščali protipoplavne vreče. Večina intervencij na terenu je že končana, vendar ostajajo gasilci v pripravljenosti.

Razmere naj bi se do večera umirile po prehodu hladne fronte, vendar je še vedno potrebna previdnost.

Po poročanju Radia Slovenija so močni nalivi že dopoldne povzročili poplavljanje reke Kolpe, ki v zgornjem toku še vedno poplavlja. Visokovodni val se počasi premika proti spodnjemu toku, v srednjem toku pa še vedno narašča in povzroča poplave na območju pogostih poplav. Kljub temu se pričakuje, da se bo vodni val nekoliko umiril, saj so pritoki v spodnjem toku Kolpe manjši kot v zgornjem toku.

Drava

Tudi reka Drava je dosegla najvišji pretok ob vstopu v Slovenijo, kar znaša okrog 1100 m3/sekundo. Zaradi že visoke vodnatosti rek v večjem delu države pred današnjimi padavinami, so dodatne padavine povzročile naraščanje rek tudi v notranjosti države, kot sta Ljubljanica in reka Krka.

Poleg tega Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano nevarnost nastanka novih zemeljskih plazov in reaktivacijo že obstoječih, ki so nastali med avgustovsko ujmo. To tveganje je še posebej izrazito na severozahodu Slovenije in bo naraščalo sorazmerno s količino padavin.

Obilne padavine so prizadele tudi Tolminsko, kjer so se pojavile težave v Kneži, Idriji pri Bači in Koritnici, kjer so plazovi ogrozili stanovanjske hiše. Na Kamniškem pa je več hiš še vedno ogroženih zaradi plazu Blate.

V Piranu in Izoli so se sprožile sirene javnega alarmiranja zaradi visokega plimovanja in južnega vetra, ki je morje zalilo nizko ležeče predele obale. Gasilci so postavili protipoplavne zapore in potopne črpalke ter sprejeli ukrepe za zaščito območja.

Vse prebivalce prizadetih območij pozivamo k previdnosti in upoštevanju navodil pristojnih služb za zaščito in reševanje.

vir

Foto: Pexels

Portal24