Število Kitajcev se je prvič po letu 1961 zmanjšalo

Število Kitajcev se je lani prvič po letu 1961 zmanjšalo. To je zgodovinski mejnik, ki označuje začetek tega, kar bo verjetno dolgo obdobje upadanja kitajskega prebivalstva. Zaradi slednjega bi lahko leta 2023 najbolj naseljena država na svetu postala Indija. Konec leta 2022 je imela Kitajska 1,41175 milijarde prebivalcev v primerjavi z 1,41260 milijarde leto prej, je objavil državni statistični urad.

Stopnja rodnosti je bila 6,77 novorojenčka na 1000 ljudi, kar je manj kot leta 2021, ko je znašala 7,52. To je najnižja stopnja rodnosti doslej. Kitajska je imela tudi najvišjo stopnjo umrljivosti od leta 1976. In sicer 7,37 smrti na 1000 ljudi, v primerjavi s 7,18 leta 2021.

Strokovnjaki ZN dolgoročno napovedujejo, da se bo število Kitajcev do leta 2050 zmanjšalo za 109 milijonov, kar je trikrat več od napovedi za leto 2019.

Demografi pravijo, da je na padec vplival tudi korona virus

Demografski upad je v veliki meri posledica kitajske politike enega otroka od leta 1980 do 2015 in ogromnih stroškov izobraževanja, zaradi katerih imajo številni Kitajci samo enega ali nobenega otroka.

Domači demografi verjamejo, da se bo Kitajska postarala, preden bo obogatela. Slednje bo povzročilo upočasnitev gospodarstva zaradi padanja dohodkov in povečanje javnega dolga zaradi povečanih stroškov oskrbe starejših državljanov.

K demografskemu upadu so dodatno pripomogli strogi ukrepi proti covidu-19. Kitajci so s strogimi ukrepi živeli zadnja tri leta. Sledila je nenadna sprostitev, ki je napolnila bolnišnice.

Lokalne oblasti so sicer leta 2021 uvedle ukrepe za spodbujanje ljudi, da imajo več otrok, vključno z davčnimi olajšavami, daljšim porodniškim dopustom in stanovanjskimi subvencijami, a se pričakuje, da ti ukrepi dolgoročno ne bodo spremenili trenda.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

“Kitajska je vstopila v dolg in nepovraten proces”

“S tem zgodovinskim obratom je Kitajska prvič v kitajski in svetovni zgodovini vstopila v dolg in nepovraten proces upadanja prebivalstva,” je dejal Wang Feng. Wang Feng je profesor sociologije na Univerzi v Kaliforniji.

“V manj kot 80 letih bi se lahko prebivalstvo Kitajske zmanjšalo za 45 odstotkov. Potem bo to Kitajska, ki je svet ne bo več prepoznal,” je dejal Wang… več tukaj.

By A.K.

Komentar: