Število mrtvih po ruskem napadu narašča, Ukrajina pripravljena na protiofenzivo

ByAna Koren

28. aprila, 2023
Ukrajina [Foto: Pexels]

Število mrtvih v obsežnem ruskem napadu narašča, Ukrajina pripravljena na protiofenzivo

Število mrtvih v ruskih raketnih napadih na stanovanjske zgradbe in hiše v Ukrajini je naraslo na 19. V devetnadstropni stanovanjski hiši v Umanu, ki so jo Rusi zadeli s križarsko raketo, se je število mrtvih povzpelo na 17. 31-letna ženska in njena dveletna hči sta bili ubiti v napadu na hišo v Dnipru.

“Ruševine v Umanu še vedno čistijo. 13 mrtvih je že. Med njimi sta dva otroka, ki ju ne moremo identificirati. Usoda njunih staršev ni znana. Reševalci bodo delali, dokler ne bodo prepričani, da pod ruševinami ni nikogar več,” je sporočil Zelenski. Po njegovi objavi je ministrstvo za notranje zadeve sporočilo, da je v stavbi v Umanu umrlo 16 civilistov. 

“Samo skupaj lahko premagamo ruski teror. Z orožjem za Ukrajino, strožjimi sankcijami proti teroristični državi in ​​pravičnimi kaznimi za morilce,” je dejal ukrajinski predsednik.

Odstavljeni ruski general, znan kot “krvnik Mariupola”?

Vse več je poročil, da je bil Mihail Mizincev, ruski generalpodpolkovnik, znan kot “krvnik Mariupola”, odstavljen s položaja namestnika obrambnega ministra za logistiko in oskrbo, poroča Reuters.

Reuters se pri poročanju sklicuje na ruskega vojaškega blogerja Aleksandra Sladkova in portal RBC, ki sta objavila, da Mizincev, ki je lani poveljeval krvavemu obleganju mesta Mariupol, ni več na položaju, na katerega je bil imenovan septembra lani. 

EU, ki je Mizinceva lani junija uvrstila na seznam sankcioniranih oseb, navaja, da je prav on odgovoren za nečloveško obleganje uničenega mesta in ga imenuje “krvnik Mariupola”.

Kremelj je v odgovoru na poizvedbo o odpustitvi “Bloodman of Mariupol” dejal, da ne more povedati ničesar. Poizvedbo pa so usmerili na Ministrstvo za obrambo. Ministrstvo na Reutersovo poizvedovanje še ni odgovorilo.

Ukrajinski obrambni minister: Pripravljeni smo na protiofenzivo

Ukrajinske sile končujejo priprave na težko pričakovano spomladansko protiofenzivo, je dejal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Dodal je, da je za veliko protiofenzivo na splošno vse pripravljeno.

Reznikov je po poročanju Reutersa na današnjem spletnem brifingu za novinarje dejal: “Takoj, ko bo božja volja, dobri vremenski pogoji in odločitev naših poveljnikov sovpadali, se bomo premaknili.” Datuma začetka protiofenzive Reznikov ni sporočil.

Spomnimo, Kijev se že mesece pripravlja na protiofenzivo, katere cilj je pregnati ruske sile z zasedenega ozemlja Ukrajine na vzhodu in jugu. Nato je včeraj sporočil, da je v Ukrajino poslal več kot 98 odstotkov obljubljenih bojnih vozil, med katerimi je 230 tankov in 1550 oklepnikov. 

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sporočil, da je v Ukrajino poslal “ogromne količine streliva” ter uril in opremil več kot devet ukrajinskih brigad.

Foto: Pexels vir