Število poročil ameriških vojakov o NLP-jih skokovito raste

ByAna Koren

15. januarja, 2023

Število poročil ameriških vojakov o NLP-jih skokovito raste

Nacionalni obveščevalni urad ZDA je seznanjen s 510 prijavljenimi opažanji NLP-jev s strani ameriških vojakov, kar je več kot 144, ki so zbrani v prvi oceni leta 2021.

Skoraj polovica novih opažanj je bila po poročilu ocenjena kot “nepomembna” in pripisana človeškemu izvoru. A več kot 100 srečanj ostaja nepojasnjenih.

Poročilo pravi, da se srečanja z NLP-ji (ameriška vlada jih imenuje Neidentificirani zračni pojavi (UAP)) še naprej “pojavljajo v omejenem ali občutljivem zračnem prostoru, kar poudarja možne pomisleke glede varnosti” in nacionalne varnosti.

Od 366 novih poročil je bilo za 26 primerov ugotovljeno, da gre za brezpilotna letala, 163 je bilo balonov, šest zračnih predmetov pa so označili kot smeti oziroma nered (clutter).

Poročilo je bilo izdano deloma za pomoč pri “destigmatizaciji” izkušenj z NLP-ji in izboljšanju varnosti v zraku.

Povečanje poročil o srečanjih je dejansko rezultat “zgoščenega prizadevanja za destigmatizacijo teme UAP in namesto tega prepoznajo morebitna tveganja, ki jih predstavlja tako kot nevarnost varnosti letenja kot potencialna kontradiktorna dejavnost”, navaja poročilo.

Nadalje piše, da je 171 opažanj še vedno neoznačenih. Slednje pomeni, da za identifikacijo ni bilo zbranih dovolj informacij.

“Zdi se, da so nekateri od teh neobičajnih UAP pokazali nenavadne lastnosti letenja ali zmogljivosti in zahtevajo nadaljnjo analizo,” piše v poročilu. Nobeno od poročil ni bilo povezano z nobeno zunajzemeljsko dejavnostjo.

Poročila preučuje All-domain Anomaly Resolution Office

Poročila preučuje All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), urad v Pentagonu. Urad je bil ustanovljen lani in sicer za pregled incidentov UAP. AARO se bo v skladu z dokumentacijo osredotočil na prejemanje in analiziranje incidentov z neidentificiranimi pojavi. Prav tako bo AARO za nadaljnjo oceno teh incidentov sodeloval z obveščevalnimi agencijami.

Obrambni podsekretar Pentagona za obveščevalne in varnostne dejavnosti Ronald Moultrie je povedal: “Ničesar, kar bi nas navedlo na domnevo, da je kateri koli od predmetov, ki smo jih videli, tujega izvora nismo videli. V posnetkih do danes nisem videl ničesar, kar bi nakazovalo, da je prišlo do obiska nezemljanov, strmoglavljenja nezemljanov ali česar koli podobnega.”

Prizadevanja za ugotavljanje, ali so preostali domnevni NLP-ji zemeljskega izvora, se nadaljujejo. “Če ne moremo razrešiti, kaj nekaj je, domnevamo, da je morda sovražno. In zato moramo to vzeti resno,” je dejal Moultrie.

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Putin je izgubil pomembno vojno, posledice bodo daljnosežne

O vojaškem porazu Rusije je prezgodaj govoriti. Toda to, da je Vladimir Putin izgubil plinsko vojno proti Nemčiji, lahko zdaj že z gotovostjo govorimo. Nemčija ima namreč največje skladiščne zmogljivosti zemeljskega plina v celotni Evropski uniji. Skladiščne kapacitete so sredi januarja, na vrhuncu kurilne sezone, še 90-odstotno zapolnjene. Pomeni: prekinitev dobave ruskega plina ni več nevarnost… več tukaj.