Število rib zaradi prekomernega lova drastično upada

Če ne bomo spremenili svojih navad, bo morje kmalu prazno. Populacije rib zaradi prekomernega ribolova, onesnaževanja s plastiko in drugih škodljivih človeških praks namreč drastično upada, opozarja WWF

“Morja, oceane in reke smo vedno uporabljali kot vir hrane in drugih virov, danes jih uporabljamo kar petkrat več kot pred 50 leti. Tudi morje potrebuje počitek,” v novi kampanji opozarja WWF.

Mnoge ribje populacije so se že drastično zmanjšale in njihovo število še naprej upada. Poleg tega so ogrožena tudi druga morska bitja, kot so morske želve in kiti. Zmanjšan stalež rib namreč pomeni, da bo tudi njim kmalu zmanjkalo hrane. 

Pri WWF poudarjajo, da so predani zaščiti morij po vsem svetu. Da bi zagotovili trajnostno upravljanje morskih virov, njihovi strokovnjaki tesno sodelujejo z ribiči, lokalnimi in evropskimi institucijami ter drugimi nevladnimi organizacijami.

Velika morska območja so stoletja veljala za neizčrpen vir hrane in drugih virov. Zdaj vemo, da je 35 odstotkov svetovnih ribolovnih virov prekomerno izkoriščenih. Na ravni Sredozemskega in Črnega morja pa celo 63 odstotkov, poudarja WWF.

WWF si prizadeva spremeniti ta trend z vzpostavitvijo “območij prepovedi ribolova”, tako da si lahko morje in ribe opomorejo, spodbujanjem alternativnih virov dohodka za obalne skupnosti, kot je ribiški turizem, ter podporo ribičem in nosilcem odločanja pri prehodu na trajnostne ribolovne prakse.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

V Tihem oceanu se je pojavil nov otok, na katerem so našli čudne oblike življenja

Leta 2015 se je v južnem delu Tihega oceana pojavil nov otok, geologi, biologi in ekologi so tako dobili edinstveno priložnost za raziskovanje. Takšna situacija je namreč idealna za preučevanje prvih tvorb ekosistemov, torej vpogled v to, kako mikrobi kolonizirajo nova območja.

Otok Hunga Tonga-Hunga Ha’apai (Hunga Tonga) ni imel prav dolgega življenja. Pojavil se je leta 2015 zaradi vulkanskega izbruha. Sredi istega dogodka v začetku leta pa je 2022 izginil. Toda v sedmih letih obstoja je otok razkril nekaj zelo zanimivih skrivnosti… več tukaj.