Število usmrtitev se je leta 2023 znova povečalo

Foto: Pexels

Število usmrtitev se je leta 2023 znova povečalo

Število usmrtitev v Iranu se je v letu 2023 že drugo leto zapored povečalo, kar je sprožilo zaskrbljenost med zagovorniki človekovih pravic po vsem svetu. Po podatkih, ki so jih razkrili Iran Human Rights (IHR) s sedežem na Norveškem in francoska organizacija Skupaj proti smrtni kazni (ECPM), je bilo izvedenih 834 usmrtitev, večinoma brez ustreznega dokumentiranja ali pravnega postopka. Uradni iranski viri so medtem potrdili 125 usmrtitev.

Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da iranske oblasti smrtno kazen uporabljajo kot sredstvo za širjenje strahu med državljani, v luči nedavnih protestov, ki so jih sprožile ženske in dekleta po vsej državi. Te proteste je sprožila smrt Mahse Amini, kurdsko-iranske ženske, v policijskem priporu leta 2022, kar je privedlo do brutalnega odziva iranskih sil.

Poročilo kaže, da je večina usmrtitev temeljila na obtožbah, povezanih z mamili (56 odstotkov) in umori (34 odstotkov). Poročilo dodatno izpostavlja, da se smrtna kazen uporablja kot orodje politične represije, s posebno poudarkom na povezavi med številom usmrtitev in političnimi nemiri v državi.

Iranski direktor za človekove pravice Mahmood Amiry-Moghaddam je izjavil, da je vzbujanje strahu edina strategija režima za ohranitev moči. Sanam Vakil iz Chatham House je za BBC poudaril verjetno povezavo med protesti, strogo kaznijo in usmrtitvami kot delom vladnih prizadevanj za preprečitev nadaljnjega nasprotovanja.

Usmrtitve brez zadostnih dokazov

Poročilo opozarja tudi na skrb vzbujajočo prakso izvajanja usmrtitev brez zadostnih dokazov in ustrezne pravne obravnave, kar povečuje za približno 40 % v primerjavi z letom prej, ko je bilo zabeleženih 582 usmrtitev. To je drugo najvišje število usmrtitev od začetka beleženja pred 16 leti.

Poleg tega poročilo kritizira Urad Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) za njihovo tišino glede te problematike, medtem ko izpostavlja prekomerno zastopanost beluških manjšin med usmrčenimi, kar nakazuje na možno etnično diskriminacijo. Januarja letos je visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk izrazil zaskrbljenost glede uporabe kazenskih postopkov za kaznovanje ljudi za uveljavljanje njihovih osnovnih pravic v Iranu. Omenjeno prakso je opisal kot “ubijanje, ki ga odobri država”.

Kritike in opozorila mednarodne skupnosti glede povečanja števila usmrtitev v Iranu poudarjajo potrebo po nujnih reformah in večji odgovornosti iranskih oblasti za spoštovanje človekovih pravic in pravne države.

[Vir: BBC]; Portal24; Foto: Pexels