Štiri preproste vaje za boljšo prekrvavitev nog

Vsakodnevne navade, kot sta predolgo stanje ali sedenje, upočasnjujejo prekrvavitev stopal in nog. Zato je izjemno pomembno, da poskrbite za redno raztezanje oziroma vaje, ki bodo preprečile neželene težave. V skrajnih primerih lahko slaba cirkulacija povzroči celo gangreno okončin, kar je odmrtje telesnega tkiva, ki lahko povzroči amputacijo.

Zdravniki opozarjajo, da je zdrava cirkulacija pomembna za vsak del našega telesa, zaženemo pa jo lahko preprosto z naslednjimi vajami.

Glute bridge ali most

Ta vaja bo v vašem telesu vzpostavila ravnovesje, dovolj pa je, da jo izvajate 10 minut na dan. Ko jo obvladate, lahko to storite tudi tako, da dvignete eno nogo, nato drugo in jo nekaj sekund zadržite v zraku, preden jo spustite.

Zamah z nogo vstran

Še ena vaja, ki jo priporočajo trenerji za boljšo prekrvavitev nog in je zelo enostavna za izvedbo. Zamahnite z nogo v smeri naprej-nazaj, vajo ponovite približno 15-krat in nato zamenjajte nogi.

Vaja z masažnim valjem

Glavni cilj te vadbe je boljši pritisk na tkivo med izvajanjem, kar bistveno izboljša prekrvavitev mišic in s tem celotnih nog.

Hoja ali tek

O prednostih hoje in teka smo že večkrat govorili, med drugim izboljšata cirkulacijo v nogah. Raziskave so pokazale, da ima redna hoja ali tek veliko koristi za naše zdravje, tu pa je tudi bivanje na svežem zraku, ki dodatno pripomore k zdravju našega organizma. Prehojenih deset tisoč korakov na dan že dolgo povezujejo z zmanjšanim tveganjem za demenco, srčne bolezni, raka in smrt, strokovnjaki pa so nedavno ugotovili, da ima hitrejši tempo še večje koristi.

Kaj se zgodi, če dnevno naredimo 1000 korakov več?

Kaj se zgodi, če dnevno naredimo 1000 korakov več? Čeprav je hoja ena najpreprostejših telesnih dejavnosti, večina ljudi pogosto podcenjuje njene koristi. Najnovejša raziskava je pokazala, da lahko le tisoč korakov več na dan pomaga vašemu zdravju. Namreč, če boste vsak dan prehodili le nekaj sto metrov več, se bodo v vašem telesu zgodile spremembe, ki vas bodo razveselile… več tukaj.

Foto: Pexels Vir

By A.K.

Komentar: