Služba vlade za digitalno preobrazbo pripravlja novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Večina denarja je po obstoječem zakonu predvidena za nakup tehnološke opreme. Emilija Stojmenova Duh bo z novelo več denarja skušala zagotoviti za tečaje osnovnih digitalnih veščin.

Emilija Stojmenova Duh, ministrica brez listnice, zadolžena za digitalno preobrazbo, je v oddaji 24ur  dejala, da je trenutni zakon, na podlagi katerega lahko osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje od srede izkoristijo digitalne bone za nakup računalniške opreme, po opravljenem brezplačnem izobraževanju pa so boni na voljo tudi starejšim od 55 let, diskriminatoren. Ker zakon vključuje zgolj nekatere posameznike, je to po mnenju Stojmenove Duh recept za katastrofo. O namerah nove ministrice smo že pisali, prispevek si lahko preberete TUKAJ.

Mark Boris Andrijanič, ki je ministrstvo vodil pred Emilijo Stojmenovo Duh, je v oddaji 24ur pojasnil, da je projekt pilotni, več mest za tečajnike pa v tem letu ni. Da bo vključeval le 5000 udeležencev so se odločili zato, ker so zmogljivosti majhne. Mark Boris Andrijanič se je po oddaji z daljšim zapisom odzval tudi na Facebooku, o tem smo poročali TUKAJ.

Glede na to, kako je zastavljeno zdaj, pri mladih sploh ne gre za financiranje digitalnih znanj in kompetenc, ampak gre za financiranje tehnološke opreme, ki ni nujno povezana z digitalno pismenostjo.

Emilija Stojmenova Duh

Zakona, po besedah Emilije Stojmenove Duh, Golobova vlada ne bo izvedla po zamisli prejšnje vlade.

Ker živimo v pravni državi, zdaj velja ta zakon, zato mladi, dokler je v veljavi ta zakon, lahko unovčijo digitalne bone.

Emilija Stojmenova Duh

Novela zakona bo podlaga za nadaljevanje projektov Golobove vlade, ti projekti pa so namenjeni predvsem starejšim in socialno ogroženim.

Foto: SD