Poševni stolp v Pisi se je zravnal za štiri centimetre

Poševni stolp v Pisi je med najbolj priljubljenimi turističnimi znamenitostmi na svetu in številni inženirji in zgodovinarji so bili zaskrbljeni zaradi njegovega nagiba. Nedavne raziskave so pokazale, da so stolp uspeli poravnati za štiri centimetre.

Stolp je bil poravnan zaradi stabilizacijskega projekta, ki se je začel izvajati leta 2001. Omenjeno raziskavo je financirala spomeniškovarstvena organizacija Opera Primaziale della Pisana (OPA). Čeprav se je nagib zmanjšal, se stolp še vedno premika za približno 0,55 milimetra na leto, je povedal profesor geotehnike Nunziante Squeglia z univerze v Pisi.

“Kljub temu je najpomembnejša stabilnost stolpa in ta je boljša od pričakovanj,” je dejal za agencijo ANSA.

Stolp je simbol moči pomorske republike Pisa v srednjem veku. Med drugim je uspel “preživeti” vsaj štiri močne potrese, ki so prizadeli regijo od leta 1280. Rezultati raziskave iz leta 2018 so pokazali, da je mehkoba tal varovala pred večjimi potresi. Njegova gradnja se je začela leta 1173 in je bila dokončana šele leta 1319 zaradi bitk med Piso in Genovo ter Lucco in Firencami.

Foto: Pexels Chiper Catalin

Ne spreglejte…

Slovenski etnografski muzej praznuje stoletnico

V letu 2023 bo Slovenski etnografski muzej praznoval sto let. Ob tej častitljivi obletnici v muzeju pripravljajo vrsto prireditev, tudi postavitev nove stalne razstave Človek in čas. Izdali bodo monografijo, pripravljajo tudi promocijski video.

Leto stoletnice se bo začelo z mednarodno razstavo Belo zlato o vidikih pridelave bombaža, ki nastaja v sklopu evropskega projekta Taking care. Sledila bo tradicionalna predstavitev novo pridobljenih mask iz letošnjega leta. Načrtujejo tudi fotografski razstavi iz muzejske fototeke. Ena od njih bo predstavila dediščino starih kultur Sredozemlja s poudarkom na Egiptu. Fotografije, ki jih je na študijskih potovanjih naredil egiptolog dr. Günther Hölbl z Dunaja, so del obsežne donacije muzeju.

Sredi leta bo osrednja proslava ob stoletnici ter odprtje razstave Človek in čas… več tukaj.

By A.K.

Komentar: