Stoltenberg: Rusija članicam Nata ni neposredna vojaška grožnja

Jens Stoltenberg [Foto: Zajem zaslona]

Stoltenberg: Rusija članicam Nata ni neposredna vojaška grožnja

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je v petek zagotovil, da Rusija ne predstavlja neposredne vojaške grožnje državam članicam Nata. Izjava prihaja po obtožbah Kremlja, da zahodne države želijo eskalacijo konflikta v Ukrajini.

“Dokler Moskvi ali drugim prestolnicam držav, ki bi nas potencialno lahko napadle, ne damo razloga za nesporazume ali napačne izračune, državam Nata ni vojaške grožnje,” je dejal Stoltenberg na tiskovni konferenci v Stockholmu. Stoltenberg se je tam sestal s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom. Generalni sekretar Nata je poudaril: “Ne vidimo neposredne vojaške grožnje nobene države proti Natu.”

Na vprašanje o možnosti, da bi Rusija preizkusila zavezanost Nata, da brani svoje članice v skladu s 5. členom sporazuma, je Stoltenberg odgovoril: “Ne vidimo nobene neposredne vojaške grožnje kateri koli državi Nata. Zato ne verjamemo, da bo naš 5. člen na preizkušnji.” Stoltenberg je te besede izrekel na Švedskem. Slednja se je Natu pridružila aprila.

Izjave Stoltenberga so sledile novim napetostim med Rusijo in članicami Nata, ki so napovedale okrepitev vojaške podpore Ukrajini. Kremelj je pred kratkim kritiziral atlantsko zavezništvo zaradi sprožitve “novega cikla stopnjevanja” po odločitvi ZDA, da pooblastijo Kijev za napade ameriškega orožja na cilje v Rusiji za obrambo ukrajinskega mesta Harkov.

Francija je ta teden napovedala pošiljanje bojnih letal Mirage 2000-5 v Kijev. Ruska vlada je slednje interpretirala kot pripravljenost Francije na neposredno sodelovanje v spopadu. Ulf Kristersson je medtem napovedal, da bodo švedska lovska letala Gripen sodelovala pri nadzoru zračnega prostora zavezništva nad območjem Baltskega morja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je trenutno na obisku v Franciji, je ponovno pozval zahodne zaveznike, naj “naredijo več” za pomoč Kijevu v soočanju z rusko agresijo.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Zajem zaslona