Stoltenberg: “Ukrajincem ne zmanjkuje poguma, zmanjkuje jim streliva”

Jens Stoltenberg [Foto: Zajem zaslona]

Stoltenberg: “Ukrajincem ne zmanjkuje poguma, zmanjkuje jim streliva”

Generalni sekretar zveze NATO, Jens Stoltenberg, je izpostavil perečo potrebo po povečanju dobave streliva in orožja Ukrajini s strani držav članic NATO. Med predstavitvijo letnega poročila na sedežu zavezništva v Bruslju je poudaril, da ukrajinske obrambne sile kljub neomajnemu pogumu soočajo z otipljivim pomanjkanjem streliva v luči nadaljevanja konflikta z Rusijo, ki traja že več kot dve leti.

“Ukrajincem ne zmanjkuje poguma, zmanjkuje jim streliva. Skupaj imamo zmogljivost, da Ukrajini zagotovimo, kar potrebuje, zdaj pa moramo pokazati politično voljo za to,” je dejal Stoltenberg.

Stoltenberg je ob tem opozoril, da zamude pri dobavi orožja in streliva ne le škodujejo ukrajinski vojaški učinkovitosti, ampak lahko predstavljajo tudi zgodovinsko napako. “Vsak dan zamude ima resnične posledice na bojišču v Ukrajini. To je torej kritičen trenutek in bila bi velika zgodovinska napaka, če bi dovolili Putinu, da prevlada,” je dejal Stoltenberg.

Zmanjšanje zahodne vojaške pomoči v zadnjih mesecih je po mnenju analitikov, vključno z Inštitutom za preučevanje vojne, priložnost za ruske sile, ki so zahvaljujoč pomanjkanju streliva in opreme na ukrajinski strani, okrepile svoje ofenzivne operacije. Stoltenberg je vztrajal, da zavezniki posedujejo potrebne zmogljivosti in gospodarstva, da lahko Ukrajini zagotovijo potrebno podporo, vendar je ključna politična volja za uresničitev teh obveznosti.

Dodatna pomoč iz ZDA

V luči nadaljevanja vojaških potreb Ukrajine so Združene države Amerike v začetku tedna napovedale dodaten paket vojaške pomoči v vrednosti 276 milijonov evrov… o tem smo poročali tukaj. Kljub temu je v ameriškem kongresu prišlo do zastoja pri odobritvi dodatnih 55 milijard evrov financiranja, zaradi česar je prihodnja podpora negotova. Na evropski fronti so države Evropske unije dosegle dogovor o zagotovitvi 5 milijard evrov vojaške pomoči Ukrajini, kar predstavlja del obnovljenega sklada pomoči, ki ga koordinira EU.

Stoltenberg je prav tako naslovil prihajajoče volitve v Rusiji. Izrazil je skepso glede njihove legitimnosti in svobode. Kritiziral pa je tudi rusko zatiranje opozicije, izpostavljajoč zapiranje, umore in izgon političnih nasprotnikov. Stoltenberg je volitve v okupiranih ukrajinskih regijah označil za “popolnoma nezakonite in v nasprotju z mednarodnim pravom”.

Skupno sporočilo Stoltenbergovega nastopa je bilo jasno: čas je za odločno in hitro ukrepanje zavezniških držav, da se Ukrajini zagotovi ključna vojaška pomoč v tem kritičnem obdobju, s čimer se bo preprečilo nadaljnje širjenje konflikta in zagotovilo stabilnost v regiji.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona