Stožice na pragu sprememb? Bo Ljubljana dobila novo nakupovalno središče?

Stožice [Foto: Zajem zaslona]

Stožice na pragu sprememb? Bo Ljubljana dobila novo nakupovalno središče?

V opuščenem kompleksu ljubljanskega centra Stožice se obetajo spremembe, saj so se v preteklih dneh na ljubljanski občini oglasili predstavniki družbe MG Mind, ki je od poslovneža Izeta Rastoderja januarja letos odkupila propadajoči objekt. Časnik Dnevnik je prvi razkril možnost, da bi na mestu nekdanje gradbene luknje zraslo nakupovalno središče, kar je potrdil tudi ljubljanski župan. Po poročanju 24ur, občina in MG Mind v prihodnjih dneh načrtujejo sodelovanje pri razvoju projekta, a konkretni načrti še niso bili razkriti.

Ljubljanski župan je danes pojasnil, da je bilo srečanje z MG Mind na občini usmerjeno v usklajevanje prihodnjih projektov. “Če hočemo park na vrhu, moramo narediti ploščo. To je prva faza, ki je skupna. Potem so skupni trije dostopi s tekočimi stopnicami,” so načrti, ki jih navaja župan. Vendar je dodal, da so podrobnosti še vedno v fazi usklajevanja, zlasti glede infrastrukture kot je dovozna cesta.

Na območju bodočega projekta so že opravljena nekatera dela, kot je čiščenje gradbišča, odstranjevanje odpadkov ter razraslega drevja in grmovja, kar kaže na pripravljalne aktivnosti za nadaljnji razvoj. Vendar MG Mind javno še ni razkril podrobnih načrtov glede nasedlega projekta. Župan poudarja, da je pred kakršnimi koli gradbenimi aktivnostmi nujno potrebno opraviti temeljito preverjanje obstoječe infrastrukture, vključno z armaturo, da bi zagotovili varnost in ustreznost nadaljnjih del.

Odkup terjatev

Poslovnež Izet Rastoder, ki je pred sedmimi leti od DUTB odkupil terjatve do družbe Grep, graditelja športnega središča Stožice, se sooča s propadajočo nepremičnino, ki že leta bremeni območje. Po prvotnih načrtih bi nakupovalno središče kupilo podjetje Delta, a so zaradi nezmožnosti pridobitve posojila od pogodbe odstopili, kar je Grepu zaradi finančne stiske onemogočilo nadaljevanje gradbenih del. Po poročanju 24ur, zgodba o poslih, povezanih s Stožicami, še vedno buri duhove v sodnih postopkih, kjer pa ljubljanskega župana Zorana Jankovića doslej niso spoznali za krivega. Župan Janković je kritičen do pravosodnega sistema, trdi, da tožilka Blanka Žgajnar neupravičeno vztraja pri njegovi obsodbi.

Nedokončani trgovski objekt, ki obsega okoli 200 tisoč kvadratnih metrov, je bil zamišljen za približno 250 trgovin na 100 tisoč kvadratnih metrih, preostanek pa naj bi bil namenjen parkirnim prostorom. Po poročanju 24ur, občina Ljubljana načrtuje dodatno gradnjo v Stožicah, ki vključuje 1400 parkirnih hiš in park na strehi trgovskega centra, ko bo ta dokončan. Prav tako je v načrtu poslikava vzhodne fasade stadiona s podobami znanih ljubljanskih nogometašev – Andraža Šporarja, Timija Maxa Elšnika, Petra Stojanovića in Davida Brekala, kar je pobuda medijske hiše v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije ob evropskem nogometnem spektaklu v Nemčiji.

[Vir: 24ur]; Foto: Zajem zaslona; Portal24