Stožice: Prodaja z minusom kar 100 milijonov evrov?

ByA.K.

15. januarja, 2024 ,
Foto: Zajem zaslona

Stožice: Prodaja z minusom kar 100 milijonov evrov?

Dolgo je že minilo od gradnje Stožic, a ta saga se nikoli ne zdi končana. Nedavno sta spletna medija Finance in Siol razkrila novo poglavje te kontroverzne zgodbe. Izet Rastoder, nekdanji lastnik trgovskega dela Stožic, je svojo naložbo prodal bosanski družbi MG Mind iz Republike Srbske za znesek 25 milijonov evrov. Glavna oseba za tem projektom je Mladen Milanović, ki ima v Sloveniji med drugim tudi svoje podjetje KPL, ki glavnino svojih prihodkov ustvarja s poslovanjem z Mestno občino Ljubljana, kjer je župan Zoran Janković. Vprašanje, ali se krog Stožic ponovno zapira, se postavlja bolj kot kdaj koli prej.

Kompleks Stožice je ena največjih gradbenih sramot v zgodovini Slovenije. Gradnja trgovskega dela Stožic se je spremenila v finančno katastrofo, ki je pustila za seboj ogromne izgube, katerih ocena znaša vsaj 160 milijonov evrov. Nekateri celo trdijo, da oškodovanje v projektu Stožic preseglo pol milijarde evrov.

Zdaj pa portal Prava.si razkriva, da naj bi rešitev problema obstajala že leta 2011. Družba Eastwell Capital Group naj bi ponudila 50 milijonov evrov za nakup trgovskega dela Stožic in še dodatnih 198.369.000 evrov za dokončanje projekta. Ponudba naj bi vključevala obveznost poplačila dolgov do bank in podizvajalcev ter dokončanje gradnje do leta 2013. Ta izjemno privlačna ponudba pa naj bi bila zavrnjena.

Zavrnitev ponudbe

Ključna oseba, ki je zavrnila to ponudbo, naj bi bil, po navedbah portala Prava.si, nekdanji direktor Energoplana Zlatko Sraka. Ponudbo naj bi pogledal šele dva meseca po tem, ko jo je prejel, in bi jo naj takrat tudi pokazal ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Tudi župan Janković naj bi ponudbo zavrnil.

Ponudba razkriva, da naj bi Jankovićeva ekipa hotela za trgovski center iztržiti 150 milijonov evrov, medtem ko naj bi investitorji iz Eastwell Capital Group ponudili “zgolj” 50 mio evrov za objekt ter vložek več kot 210 milijonov evrov za dokončanje projekta. Nemški strokovnjaki, ki so preučevali ponudbo, so ugotovili, da naj bi Jankovićeva ekipa želela preplačati gradbeni del za najmanj 100 milijonov evrov. Vse to kaže, da jim ni bilo v interesu projekt dokončati, ampak čim več zaslužiti na račun davkoplačevalcev.

Zanimivo vprašanje je, zakaj organi pregona, kot so policija, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in tožilstvo niso ukrepali že takrat? Gre za očitno zlorabo javnih sredstev, kar je več kot v interesu davkoplačevalcev.

O ponudbi Eastwell Capital Group preberite tudi:

ZOKI BOYS, zakaj ste rekli NJEEEEEE ponudbi za STOŽICE MARCA 2011 družbi EASTWELL CAPITAL GROUP? Zoki, je bila kriva kocka?

Vprašanja o moralnosti in etičnosti odločitev

Razkritje v žarišče postavlja resna vprašanja o moralnosti in etičnosti odločitev, ki so vodile Slovenijo v ekonomsko in razvojno težek položaj zaradi projektov, kot je Stožice. Ljudje zahtevajo odgovore in odgovornost tistih, ki so sprejeli odločitve, ki so evidentno škodovale davkoplačevalcem.

Po mnenju avtorja na portalu Prava.si je glede na razkrite informacije nujno, da se odgovorni soočijo z vprašanji in zagotovijo, da se podobne zlorabe ne bodo več ponavljale. S takšnimi informacijami, ki so zdaj na voljo, bi morali odgovorni pravosodni organi ukrepati takoj, saj gre za najmanj 100 milijonov evrov škode na račun slovenskih davkoplačevalcev.

Slovenija si zasluži razjasnitev slike v zvezi z nacionalno gradbeno sramoto Stožice. Kalvarija, ki so jo doživljali podizvajalci in njihove družine, zahteva svoj epilog. Slovenija si zasluži več transparentnosti, odgovornosti in poštenosti v svoji javni upravi, zlasti v zadevah, ki vplivajo na proračun in dobrobit državljanov.

Podrobneje si lahko o tej temi preberete na portalu Prava.si.

Foto: Zajem zaslona; Portal24