Vrednost delnic je danes znova padla, dolar pa zrasel. Druga polovica leta se je tako začela tako, kot se je končala prva, le da so obveznice tokrat okrepljene. Vlagatelji so namreč svojo zaskrbljenosti glede inflacije preusmerili k strahu pred svetovno recesijo.

Terminske pogodbe S&P 500 so padle za 1 odstotek. MSCI indeks je prav tako padel za 1odstotek. Največji padec na Tajvanu je beležil referenčni indeks, ki je občutljiv na rast. Zdrsnil je za 3 odstotke. To je njegova najnižja vrednost od konca leta 2020.

Nikkei je padel za 2 odstotka. Avstralski in novozelandski dolar sta padla vsak po 1 odstotek, to je zanju najnižja vrednost v zadnjih dveh letih. Ameriške zakladnice so se podražile, referenčni 10-letni donosi pa so se znižali na enomesečne najnižje vrednosti.

Blago, ki sledi povpraševanju, kot sta npr. nafta in baker, je bilo pod pritiskom. Terminske pogodbe za surovo nafto Brent so tako padle na najnižjo vrednost v enem tednu, zdaj se z njimi trguje pri 108,87 dolarja za sod.

Terminske pogodbe Fed skladov kažejo, da trgi do sredine leta 2023 pričakujejo znižanje obrestnih mer, najvišjo vrednost pa pod 3,5 odstotka.

Vlagatelje so pritegnile tudi druge varne valute, kot sta jen in švicarski frank. Avstralski dolar je padel za 1,1 odstotka na 0,6824 ameriškega dolarja. Novozelandec je zdrsnil za 1 odstotek na  0,6178 ameriškega dolarja.

Jen se je dvignil za približno 0,5 odstotka na 135,08 za dolar.

Nestanovitno je tudi na trgih in čeprav sta Shanghai Composite in modri chip CSI300 danes padla za približno 0,3 odstotka, bosta oba zabeležila pet zaporednih tednov rasti.

Juan je zdrsnil skupaj s širšim trgom na 6,7136 za dolar. Zlato je danes vredno 1800 dolarjev za unčo.

Bitcoin je znova zdrsnil za 3 odstotke, zdaj je vreden 19.375 dolarjev.

VIR

Foto: Gettyimages