Evropske delnice so  zdrsnile že tretjič zapored, saj sta zaskrbljenost zaradi povišane inflacije in njenega možnega vpliva na prihajajočo sezono zaslužkov poslabšala razpoloženje.

Vseevropski indeks STOXX 600  je padel za 0,1 %, pri čemer so maloprodajne SXRP in delnice za potovanja in prosti čas SXTP izravnale dobičke nafte in plina SXEP ter rudarstva SXPP.

Zaskrbljenost vlagateljev zaradi naraščajočih obrestnih mer kot odziva na galopirajočo inflacijo pa je razburila  tudi svetovne trge.

Britanski indeks FTSE 100 je imel težave, ko je britanska inflacija prejšnji mesec dosegla 30-letno najvišjo vrednost, medtem ko so glavni indeksi Wall Streeta opustili zgodnji dobiček, da bi zaprli nižje v prejšnjem zasedanju, ko so se cene ameriških življenjskih potrebščin marca dvignile na najvišjo vrednost v štirih desetletjih.  

Medtem so posodobitve zaslužka povzročile nihanje posameznih delnic, pri čemer je največji britanski trgovec na drobno Tesco padel za 6 %, potem ko je opozoril, da bo dobiček v tekočem letu zaradi težkih gospodarskih razmer verjetno padel.  

Medtem ko si je STOXX 600 opomogel od ostrih marčevskih izgub, se je indeks pred sezono zaslužkov v prvem četrtletju trgoval v tesnem razponu.  Analitiki pričakujejo, da se bo dobiček podjetij STOXX 600 v prvem četrtletju po podatkih Refinitiva povečal za 25,1 % v primerjavi z 20,8 % v začetku aprila in 15 % na začetku leta.

Energetika, osnovni materiali in industrijska podjetja naj bi bili največji gonilniki dobička v četrtletju, tehnologija pa naj bi zaostajala.

Francoski proizvajalec luksuznih izdelkov LVMH se je povečal za 1 %, saj je močno povpraševanje po izdelkih Louis Vuitton in Dior povečalo prodajo v prvem četrtletju. Skupina bo še naprej zviševala cene pri svojih modnih znamkah, vendar razumno, da bi odražala stroške poslovanja, je dejal izvršni direktor.  

Na splošno so se svetovni trgi ustavili zaradi številk inflacije in strahu pred dolgotrajno vojno v Ukrajini, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da so mirovna pogajanja z Ukrajino zašla v slepo ulico.

Telecom Italia TIM je pridobil 3,8 %, potem ko so poročali, da je francoska telekomunikacijska skupina Iliad zainteresirana za ponudbo TIM-ove domače storitve za potrošnike.

Vir: Reuters

Komentar: