Strahovi pred recesijo rušijo vrednost delnic in cene nafte.

Vrednosti na svetovnih borzah in cene nafte so danes padle. Japonski jen je v primerjavi z na videz neustavljivim ameriškim dolarjem dosegel novo najnižjo vrednost v 24 letih.

Navdušenje po včerajšnjem dobrem dnevu na Wall Streetu je izginilo. Evropa utrpela 1,5-odstotni jutranji padec, cene surove nafte Brent pa so po tem padle za 4 odstotke.

Poleg ponovnega znižanja jena je evro padel za 0,3 odstotka. Norveška krona, ki je občutljiva na nafto, je padla za 1,3 odstotka. Britanski funt je nižji za 0,7 odstotka. Inflacija v Veliki Britaniji je trenutno najvišja v 40-ih letih, 9,1 odstotka.

Donos, ki se giblje obratno glede na ceno, je na referenčne 10-letne zakladnice ZDA padel na 3,21 odstotka. Nemški 10-letni donos je padel za 10 bazičnih točk (bps) na 1,65 odstotka.

Terminske pogodbe na Wall Streetu so se pocenile za več kot 1 odstotek.

MSCI indeks je padel za 2,3 odstotka. Močna tehnološka podjetja, ki kotirajo v Hongkongu, so padla za več kot 4 odstotke. Nikkei je uspel izgube ohraniti na samo 0,4 odstotka.

Nafta Brent se je pocenila za 5 dolarjev, to je na 109,79 dolarja za sod. Ameriška nafta pa se je pocenila za 5,9 odstotka ali 5,37 dolarja na sod, ki po novem stane 104,15 dolarja. Padle so tudi cene kovin (baker, nikelj, aluminij in kositer) in sicer med 2,9  in 5,2 odstotka.

Foto: Gettyimages

By A.K.

Komentar: