Stranka SD za novo pravosodno ministrico predlaga Andrejo Katič

ByA.K.

21. februarja, 2024 , ,
Andreja Katič [Foto: Anže Malovrh/STA]

Stranka SD za novo pravosodno ministrico predlaga Andrejo Katič

Stranka Socialnih demokratov (SD) je premierju Robertu Golobu predlagala Andrejo Katič za novo pravosodno ministrico, poroča portal N1. Katič, ki je že imela priložnost voditi pravosodni resor v času vlade Marjana Šarca, trenutno zaseda položaj državne sekretarke na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj. Odločitev za predlog je bila sprejeta na nedavni seji predsedstva stranke SD. Katič je sicer izrazila naklonjenost prevzemu resorja, naj bi bil premier Golob do te ideje manj navdušen.

V izjavi za Slovensko tiskovno agencijo (STA) so v SD pojasnili, da je Katič le ena izmed kandidatk, ki so bile omenjene v razpravi, in da končna odločitev še ni bila sprejeta. Kljub temu je Katičeva pokazala pripravljenost za nadaljnje pogovore. Stranka razmišlja tudi o drugih možnih kandidatih, s končno odločitvijo pa se nameravajo posvetovati tudi s premierjem.

Razprave so se v zadnjih tednih dotaknile tudi vprašanja, ali bi bilo zaradi nepristranskosti bolje, da pravosodni resor ne ostane v kvoti SD. Švarc Pipan, ki trenutno opravlja tekoče posle na ministrstvu, je izrazila mnenje, da je to odločitev premierja v dogovoru s koalicijskimi partnerji.

Premier Golob se sooča s časovnim pritiskom, saj mora do začetka prihodnjega tedna, ko poteče 10-dnevni rok, državnemu zboru predlagati novo pravosodno ministrico ali ministra, ali pa poslance obvestiti, da bo ministrstvo začasno vodil sam ali eden od trenutnih ministrov.

Spomnimo…

Ministrica Švarc Pipan odstopila. Pravosodje začasno prevzema premier?

Premier Robert Golob je v Državni zbor (DZ) poslal obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan. Po pričakovanjih se bo DZ z odstopom seznanil že ta petek, ko je načrtovana prva izredna seja, s čimer bo ministrici Švarc Pipan uradno prenehala funkcija… več tukaj.

Prednik: V stranki vre

Na seji Državnega zbora (DZ) o korupciji je vodja poslancev Socialnih demokratov (SD) Jani Prednik izpostavil, da članstvo stranke čuti breme afere, čeprav niso neposredno vpleteni, ter da med člani vre želja po preobrazbi. Prednik je poudaril, da so v SD zavezani brutalni iskrenosti in brezkompromisnemu obračunu s korupcijo, kljub tveganju, da bi jim ta iskrenost lahko škodovala. “Gre za vse ali nič,” je dejal Prednik, dodajajoč, da bo stranka odločno ukrepala, če bodo organi pregona ugotovili korupcijska dejanja med njenimi člani.

“Številni me sprašujejo, zakaj smo tako brutalno iskreni, saj imajo tudi druge stranke afere. Sprašujejo me, zakaj tako brezkompromisni obračun in ali se ne bojimo, da nam bo ta iskrenost škodovala.

Če ali ko bodo ugotovili, da so posamezni člani Socialnih demokratov vpleteni v kakršnokoli korupcijsko afero, bomo zarezali in počistili, sicer socialne demokracije v Sloveniji ne bo več.” 

Jani Prednik

V luči teh razkritij so v SD že sprejeli nekatere ukrepe, med drugim so pozvali ministrico za pravosodje k odstopu in doživeli odstop glavnega tajnika Klemna Žiberta. Stranka se aprila podaja na volilni kongres, kjer bodo izbirali novo vodstvo, vse v duhu ohranjanja visokih standardov integritete. Prednik je izrazil resnost boja proti korupciji znotraj stranke. Poudaril je, da je kredibilnost ključna za obstoj v politiki. Prav tako je opozoril na pomanjkljivosti Slovenije pri odkrivanju in preprečevanju korupcije, kar vodi do novih dvomov v politični prostor.

[Vir: 24ur]; Foto: Wikipedia/STA/Anže Malovrh; Portal24