Stranka SDS bo zoper ministrico Švarc Pipan vložila interpelacijo

Dominika Švarc Pipan Foto: Vlada RS Flickr

Stranka SDS bo zoper ministrico Švarc Pipan vložila interpelacijo

Danes so predstavniki stranke SDS napovedali, da bodo v Državnem zboru vložili interpelacijo zoper ministrico za pravosodje, Dominiko Švarc Pipan. Razlog za to potezo so domnevne nepravilnosti pri nakupu prostorov na Litijski cesti v Ljubljani, ki so prišle v ospredje v zadnjih dneh.

Med drugim ministrici očitajo “nedvomno objektivno odgovornost” pri omenjenem nakupu. V SDS-u poudarjajo, da bo morala ministrica prevzeti tudi politično odgovornost. Ministrica Švarc Pipan je že bila predmet raziskave Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki preverja domnevne nepravilnosti pri cenitvi stavbe.

Ministrstvo za pravosodje je sprejelo cenitev stavbe, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver, in sicer za 7,7 milijona evrov, medtem ko je sodna cenilka gradbene stroke in nepremičnin stavbo pred nakupom ocenila na 2,9 milijona evrov. Po poročanju oddaje Tarča na Televiziji Slovenija pa je cenilec, podpisan pod zadnjo cenitvijo stavbe, novinarjem razkril, da cenitve ni opravil sam, ampak da jo je pripravila druga cenilka, ki je vrednost stavbe prvotno ocenila nekaj milijonov evrov nižje.

V SDS-u so prepričani, da se na pravosodnem ministrstvu redno pojavljajo sumljive aktivnosti, in da gre v tem primeru za še eno ponesrečeno situacijo, ki bo obremenila slovenske davkoplačevalce. Poslanec Dejan Kaloh je na novinarski konferenci izjavil, da bodo v interpelaciji predstavili dovolj trdne argumente, ki kažejo, da ministrica za pravosodje ni primerna za opravljanje svoje funkcije in bi morala zapustiti svoj položaj.

Kaloh je tudi kritično ocenil, da bi morali ministri in vlada, če bi imeli vsaj minimum politične higiene, sami odstopiti s svojih funkcij ob ugotovljenih nepravilnostih, ki, kot je dejal, “smrdijo po dogovorjenih tovariških poslih”.

vir; Foto: Vlada RS Flickr; Portal24