Stranka SDS evtanaziji ostro nasprotuje

ByAna Koren

5. aprila, 2023

Stranka SDS evtanaziji ostro nasprotuje

Začel se je postopek zbiranja podpisov za Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, evtanaziji. Ob tem pa se je odzvala največja opozicijska stranka SDS, ki pravi, da evtanaziji ostro nasprotujemo.

“V Slovenski demokratski stranki (SDS) ostro nasprotujemo evtanaziji. Predstavniki levih strank pod krinko društva Srebrna nit so v Državni zbor vložili pobudo za začetek zbiranja podpisov za vložitev predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Združenje Srebrna nit (združenje za dostojno starost) je namreč začelo s postopkom za začetek zbiranja 5000 podpisov. Podpise potrebujejo za obravnavo zakona v državnem zboru. “Zakon pod določenimi pogoji omogoča skrajšanje trpečega umiranja tistim pacientom, ki si tega neomajno želijo,” so prepričani v združenju Srebrna nit. 

Če so vsi pogoji izpolnjeni in je predsedniku Državnega zbora v skladu z ZRLI in Poslovnikom Državnega zbora predložen predlog zakona z najmanj 5000 podpisov podpore, predsednik Državnega zbora obvesti poslanke in poslance o začetku zakonodajnega postopka. Državni zbor obravnava predlog zakona, ki ga vložijo volivci, po enakem postopku kot predloge zakonov, ki jih predlagajo drugi možni nosilci zakonske iniciative (vlada, vsak poslanec, državni svet).

“ZPPKŽ nikomur ničesar ne jemlje. Vse pravice, ki jih imajo pacienti sedaj, ostajajo. Zakon zgolj daje pravico in možnost tistim, ki bi se želeli odločiti za takšno pot, da to storijo na etičen način, dostojanstveno in v skladu s postopkom, ki ga zakon določa. Prav vsem pa zakon daje zavest, da bodo lahko svobodno odločali o svojem koncu, ki bo tak, za kakršnega se bodo sami odločili,” navaja združenje Srebrna nit.

SDS: Predlog nima soglasja zdravniških organizacij 

“Menimo, da je tema evtanazije občutljiva tema, ki od celotne družbe zahteva široko in temeljito razpravo. Predlog zakona, za katerega je bila v Državni zbor vložena pobuda, pa je bil pripravljen v zelo ozkem krogu posameznikov. Poleg tega, kot smo slišali, predlog zakona niti nima podpore oziroma soglasja zdravniških organizacij,” so v odzivu na včerajšnji začetek postopka v državnem zboru zapisali v SDS-u. 

“V Slovenski demokratski stranki vedno smo in vedno bomo zagovarjali svetost življenja, čemur sledi tudi slovenska Ustava, ki govori o nedotakljivosti človekovega življenja,” je navedla stranka SDS. Dodali so, da so kljub ostremu nasprotovanju evtanaziji vedno pripravljeni na pogovor o svetosti in nedotakljivosti človekovega življenja.

“Dejstvo, da je bila pobuda v državni zbor vložena v času pred veliko nočjo, ko kristjani slavimo Kristusovo vstajenje in večno življenje, pa ocenjujemo kot nespoštljivo in arogantno,” so zaključili v SDS.

Srebrna nit: Možnosti zlorabe ni

Predlog ZPPKŽ sicer ureja možnost pomoči v skrajni stiski in uzakonja pravico vseh polnoletnih, obvezno zavarovanih oseb v Republiki Sloveniji, ki neznosno trpijo in ne morejo upati na izboljšanje svojega zdravstvenega stanja, da pod določenimi pogoji zaprosijo družbo za pomoč pri izvedbi svoje odločitve in dostojanstveno zaključijo svoje življenje.

Zakon to možnost izključuje za otroke oz. osebe mlajše od 18 let, za osebe, ki nimajo fizioloških razlogov trpljenja, za osebe z depresijo, ki je duševna motnja, so zapisali v Srebrni niti in dodali, da je možnost zlorabe praktično nična.

vir Foto: Pexels