Strategija uvoza migrantov: Rešitev ali tveganje za Slovenijo?

Foto: Demokracijamigracije demokracija

Strategija uvoza migrantov: Rešitev ali tveganje za Slovenijo?

V petek bo Državni zbor gostil nujno sejo Odbora za notranje zadeve. Na dnevnem redu bodo sklepi, ki obravnavajo možnost uvoza migrantov v Slovenijo in potrebo po povečanju azilnih kapacitet za njihovo namestitev.

Težava migracij je v zadnjem desetletju pridobila na pomembnosti in razdelila mnenja tako med evropskimi državami kot tudi v sami Sloveniji. Tovrstne strategije so v državah, kot so Nemčija, Francija in Švedska, že naleteli na številne težave, predvsem glede integracije in zaposlovanja migrantov. Poročila iz teh držav kažejo na probleme z brezposelnostjo med migranti in povečanimi incidenti na ulicah.

Po mnenju poslanke Gibanja Svoboda, Tereze Novak, se Slovenija sooča s pomanjkanjem delovne sile, zato je potrebno razmisliti o možnosti uvoza migrantov. Vlada je letos že ustanovila dve delovni skupini z namenom priprave migracijske in integracijske strategije. Po uspešni pripravi teh strategij se predvidevajo tudi spremembe v zakonu o tujcih.

Vendar je zaskrbljujoč vidik te strategije dejstvo, da bo vlada poskušala integrirati posameznike, ki so že ob vstopu v državo kršili zakone. Slovenija ima že sedaj urejene migracijske postopke za tiste, ki želijo v državo vstopiti legalno in sodelovati v ekonomski in socialni strukturi države.

Nekatere od zahtev:

Vir: Uradna dokumentacija državnega zbora (foto: Nova24Tv)

Integracija migrantov je težavna

Migracijski val, ki je Evropo preplavil med letoma 2015 in 2016, je postavil pod vprašaj dosedanje migracijske postopke. Kljub temu, da se velika večina teh ljudi ni nameravala ustaliti v Sloveniji, je država pred dilemo, kako ravnati s tistimi, ki se želijo.

Primer Nemčije kaže, da je integracija migrantov težavna. Kljub temu, da je med letoma 2013 in 2018 v državo vstopilo več kot milijon migrantov, je do leta 2020 zaposlenih le 48 odstotkov teh migrantov. Situacija v Švedski je še bolj zaskrbljujoča, kjer poročajo o porastu uličnega nasilja in potrebi po vojaškem posredovanju v mestih.

V luči teh informacij je vprašljivo, ali je strategija, ki temelji na masovnem uvozu migrantov, prava za Slovenijo. Izkušnje drugih držav kažejo, da je potrebna previdnost in boljša priprava na integracijo migrantov. Potrebno je upoštevati tudi druge možnosti za rešitev problema pomanjkanja delovne sile v državi, ki ne vključujejo tveganj, povezanih z nezakonitimi migracijami.

vir Foto: Demokracija (fotografija je simbolna) Portal24