Strateški svet bo pripravil ukrepe za poceni in zdravo hrano

ByAna Koren

11. januarja, 2023 ,

Strateški svet za prehrano bo pripravil ukrepe za poceni in zdravo hrano

Med prvimi nalogami strateškega sveta za prehrano pri predsedniku vlade Robertu Golobu, ki se je sestal na prvi seji, bo priprava stališča glede prenove sistema študentskih bonov za prehrano, da bi ti bolj spodbujali zdravo prehranjevanje.

Premier Robert Golob je poudaril, da ne bo šlo pri ničemer za prisilo, temveč izključno ozaveščanje za lažjo izbiro. Premier Golob je dejal, da področje prehrane trenutno obravnava več ministrstev, ki pa med seboj niso najbolje koordinirana.

“In ravno ta široka paleta različnih mnenj, ki smo jim bili priča danes, dokazuje, da je treba naše napore za zdravo, trajnostno in samooskrbno prehrano koordinirati,” je poudaril.

Svet je posvetovalno telo, ki bo hkrati sodelovalo pri pripravi dolgoročnih ukrepov in se opredeljevalo o aktualnih izzivih. “S povezavo različnih sektorjev pa bomo lahko zagotovili najbolj kakovostne rešitve,” je dodal.

Naslednja seja bo predvidoma konec januarja. Takrat bodo analizirali obstoječe prehranske smernice in vizijo nordijskih držav na tem področju. Oblikovali bodo tudi stališče, kako prenoviti sistem študentskih bonov za prehrano, “da bomo z javnim denarjem podpirali zdravo prehrano”, in preverili možnosti nadgraditev sistema spremljanja cen košarice osnovnih živil.

Do manjše porabe mesa z ozaveščanjem

Ob napovedi ustanovitve sveta so ga mnogi kritiki videli kot orodje za prisilno zmanjšanje količine zaužitega mesa. Golob je večkrat poudaril, da ne gre za nikakršno prisilo, temveč izključno ozaveščanje za lažjo osebno izbiro.

“Kot bomo predstavili prihodnjič, smo poskusni projekt že izpeljali v menzi prek ceste (vladni restavraciji, op. a.), kjer smo dali ljudem izbiro, ki je prej ni bilo. Preden smo nastopili mandat, so bili na jedilniku le mesni meniji; brezmesni sploh ni obstajal. Ko boste izvedeli rezultate, boste presenečeni, kaj se zgodi, ko daš ljudem izbiro,” je dejal.

Predsednica sveta Nataša Fidler Mis, sicer živilska tehnologinja in doktorica znanosti s tega področja, je poudarila, da bodo pri spodbujanju zdrave prehrane naslovili vse starostne skupine. Nujna je posodobitev nacionalnih smernic za zdravo prehranjevanje, pri čemer so nam lahko za zgled nordijske države, je dodala.

Prisile ne bo

Podpredsednik sveta in strokovni direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen je strateški svet za prehrano označil kot prostor za sodelovanje vseh, ki si prizadevajo za zmanjšanje škodljivega vpliva prehranjevanja. “Državljanom želimo omogočiti ozaveščeno izbiro, nikakor pa ne bodo v nekaj prisiljeni,” je zagotovil.

Svet sestavljajo:

 • pravnica Veronika Cukrov
 • farmacevt Samo Kreft
 • Nika Tavčar iz Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera
 • Boštjan Jakše, ki je na ljubljanski Biotehniški fakulteti doktoriral s področja prehrane
 • Tanja Kamin vodja raziskovalnega Centra za socialno psihologijo na ljubljanski Fakulteti za družbene vede (FDV)
 • Andreja Vezovnik s katedre za medijske in komunikacijske študije na FDV-ju.
 • Jakob Leskovec  raziskovalec na ljubljanski Biotehniški fakulteti 
 • Aleš Kuhar agrarni ekonomist in predavatelj na Biotehniški fakulteti
 • Zlatko Fras specialist kardiologije v ljubljanskem kliničnem centru
 • Mojca Dolinar direktorica urada za meteorologijo, hidrologijo in oceanografijo na Agenciji RS za okolje
 • Lilijana Mahne s kmetije Mahne, ki je promotorka lokalne samooskrbe.

Med člani so tudi državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Darjo Felda, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Uroš Vajgl, državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tatjana Buzeti, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Azra Herceg ter državna sekretarka v vladni službi za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić.

vir

Ne spreglejte…

Štiri za možgane zdrava živila, ki jih priporočajo nevrologi

Naravno in normalno je, da se možgani s starostjo spreminjajo. Ko se staramo, lahko opazimo spremembe, ki vplivajo na razmišljanje, načrtovanje in sposobnosti reševanja problemov. Spremembe si tudi pri spominu in sposobnosti razumevanja zapletenih konceptov.

Medtem, ko manjše kognitivne spremembe na splošno veljajo za normalne, imajo nekateri ljudje resnejše težave. Ne glede na to, ali imajo možgani blage ali resne težave, lahko prehrana igra veliko vlogo pri upočasnitvi učinkov, ki jih ima lahko staranje na možgane… več tukaj.