Stroka opozarja na neustrezno izgradnjo kanala C0, predlaga odstranitev

ByMiha Kovač

25. aprila, 2024 ,
Gradnja C0 kanala [Foto: Nova24Tv]

Stroka opozarja na neustrezno izgradnjo kanala C0, predlaga odstranitev

Na novinarski konferenci, ki je potekala po srečanju sveta za razvoj pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti, so strokovnjaki izpostavili resne pomisleke glede gradnje kanala C0, ki bi lahko ogrozila kakovost pitne vode za približno 100.000 prebivalcev. Izpostavljeno je bilo, da gradnja kanala, del projekta vrednega 111 milijonov evrov, financiranega iz evropskih sredstev, ni skladna z evropskimi standardi.

Kanal C0, ki bi povezal kanalizacijska sistema Medvod in Vodic z osrednjo ljubljansko čistilno napravo v Zalogu, se nahaja v območju največjega ljubljanskega vodonosnika Kleče, kar predstavlja tveganje za kontaminacijo pitne vode. Kot je na novinarski konferenci povedal Jože Duhovnik, strojni inženir in nekdanji dekan ljubljanske fakultete za strojništvo, je bila pri gradnji opuščena celostna presoja vplivov na okolje, kar je v nasprotju z evropskimi direktivami.

Metoda Dodič Fikfak, vodja kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, je izrazila zaskrbljenost zaradi dolgotrajne gradnje in pomanjkanja obveščenosti prebivalcev o nevarnostih. Poudarila je, da imajo prebivalci pravico biti obveščeni in da je dolžnost strokovnjakov, da delujejo nepristransko.

Razprava o kanalu C0 ni nova. Že nekdanji okoljski minister Miha Jazbinšek je opozoril na pravne pomanjkljivosti v procesu dovoljevanja gradnje, ki bi po njegovem mnenju morala biti na določenih delih prepovedana. Prav tako je zaradi projektne dokumentacije podal kazenske ovadbe.

Predlog za odstranitev

Jože Duhovnik je predstavil predlog za odstranitev spornega dela kanala C0, pri čemer bi stroški odstranitve po njegovih ocenah znašali približno pet milijonov evrov. To je bistveno manj od stroškov, ki bi nastali v primeru onesnaženja pitne vode. Duhovnik je predlagal, da bi kanalizacija iz Medvod po Celovški cesti pripeljala do čistilne naprave Zalog, medtem ko bi se kanalizacija iz Vodic privedla do čistilne naprave Domžale.

Miran Brvar, vodja centra za klinično toksikologijo in farmakologijo na UKC Ljubljana, je izrazil razočaranje nad situacijo, ki zahteva razpravo o nevarnostih mešanja pitne in fekalne vode. Poudaril je, da je preprečevanje takšnega mešanja ključnega pomena za javno zdravje. “Kemikalije so toksične že v nizkih koncentracijah,” je opozoril Brvar in dodal, da mejne vrednosti za posamezne kemikalije ne nudijo zadostne zaščite, saj lahko dolgoročno škodujejo. Izpostavil je tudi, da je izpostavljenost kemikalijam posebej nevarna za nosečnice in otroke.

Brvar je nadalje izpostavil nedavna onesnaženja v vodarni Hrastje, kjer so zaznali občutno povečanje prisotnosti benzotriazolov in tetrakloroetena, ki predstavljajo tveganje za različne zdravstvene težave, vključno z rakom. Opozoril je na možne hude posledice onesnaženja na vodonosniku Kleče, ki predstavlja glavni vir pitne vode v Ljubljani. “Pitna voda ni samoumevna,” je zaključil Brvar, s čimer je pozval odločevalce k večji previdnosti in odgovornosti pri upravljanju vodnih virov.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Nova24TV