Stroški najema letal za Roberta Goloba in njegovo zasebno spremljevalko

PV Golob, Tina Gaber na Pariškem forumu za mir [Foto: VladaRS]

Vlada razkrila podrobnosti o stroških najema letal za premierja Roberta Goloba in partnerko Tino Gaber

Poslanka Državnega zbora, Jelka Godec, je nedavno naslovila pisno poslansko vprašanje na Vlado Republike Slovenije glede stroškov najema letala za predsednika vlade Roberta Goloba in njegovo spremstvo. V odgovoru na poslansko vprašanje je vlada razkrila podrobnosti in prakse glede uporabe letal za službene namene.

Kabinet predsednika vlade je poudaril, da pri načrtovanju službenih poti ravna skrbno in gospodarno. Službene poti predsednika Vlade Republike Slovenije se, po besedah kabineta, osredotočajo na mednarodne obveznosti, ki vključujejo formalna in neformalna srečanja z voditelji držav članic Evropske unije ter različne bilateralne in multilateralne dogodke v tujini. Na teh potovanjih spremljajo predsednika njegovi svetovalci, predstavniki za stike z javnostmi, fotografi, snemalci, varnostniki, protokol in vodja kabineta.

Vladno letalo se uporablja izključno za službene namene, vendar je pogosto zasedeno zaradi rednih ali izrednih servisov ter letov drugih funkcionarjev. V takih primerih se drugo letalo najame pri zunanjih ponudnikih. Kabinet predsednika vlade je za najem poslovnih letal sklenil okvirni sporazum s podjetjema Janez let d.o.o. in Flycom Aviation d.o.o., skupaj vreden 120.000 EUR.

Erar podatki niso dovolj za pravilno oceno stroškov

Kabinet predsednika vlade izpostavlja, da podatki na portalu Komisije za preprečevanje korupcije (ERAR) niso dovolj za pravilno oceno stroškov, saj so bili nekateri stroški v preteklosti povrnjeni. Poleg tega kabinet tudi izpostavlja, da stroške prevoza na redna zasedanja Evropskega sveta povrne EU.

Premierjev kabinet še poudarja, da se partnerka predsednika vlade dogodkov v tujini udeležuje le, kadar je uradno povabljena in ko je organiziran partnerski (damski) program za partnerje sodelujočih organizacij.

Kakšna je bila npr. vloga premierjeve zasebne partnerke na srečanju v Parizu dne 9. 11. 2023, o kateri smo pisali tudi tukaj, do trenutka nastanka tega članka, ni znana.

Med službene polete je štel tudi povratek predsednika vlade iz Grčije zaradi nujnega ukrepanja ob naravni nesreči v začetku avgusta 2023. S predsednikom vlade se je vrnila tudi njegova zasebna partnerka, kar ni povzročilo dodatnih stroškov za državni proračun.

Skupni stroški varovanja za navedene službene poti predsednika vlade, vključno z dnevnicami, nočitvami in prevozi, so znašali 11.054,25 evrov.

Spodaj pa je seznam poletov z najetimi letali podjetij Janez Let, d.o.o. in Flycom Aviation d.o.o. v obdobju od 1. junija 2023 do 30. septembra 2023.

Foto: Vlada RS

Portal24