Študenti FDV in intelektualci od vlade zahtevajo priznanje Palestine (video)

Foto: Zajem zaslona [fotografija je simbolna]

Študenti FDV in intelektualci od vlade zahtevajo priznanje Palestine

Danes je na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani potekal protest pod geslom “Nič tišine do svobodne Palestine!” Protestniki, večinoma študenti, so izrazili podporo Palestincem in zahtevali, da se ljubljanska univerza opredeli do dogajanja v Gazi, kjer po njihovem mnenju poteka genocid.

Protestniki so izjavili: “Zavzemamo se za objektivno pravico do obstoja, samouprave in dostojanstva vseh ljudi in ob tem obsojamo kakršna koli dejanja, katerih namen je uničiti določen narod, njegovo zgodovino in njegove zmožnosti živeti v miru, avtonomno in brez strahu pred izbrisom z obličja planeta.”

V sklopu protesta so študenti pozvali k prekinitvi institucionalnih vezi z izraelskimi univerzami in izpostavili, da Univerza v Ljubljani še vedno sodeluje z Univerzo Bar Ilan. “Univerza v Ljubljani še vedno ni prekinila sodelovanja z Izraelsko univerzo Bar Ilan, čeprav smo to od nje zahtevali že več kot mesec dni nazaj na okrogli mizi s Stephanie Westbrook iz gibanja ‘Boycott, divest and sanction’,” so pojasnili po protestu.

Na pozive k prekinitvi institucionalnih vezi z Izraelom je Univerza v Ljubljani popoldne odgovorila, da “na krovni ravni nimamo sklenjenega nobenega mednarodnega institucionalnega sporazuma z inštitucijami iz Izraela.” Poudarili so, da so nekateri sporazumi že potekli ali pa jih niso obnovili, kot primer pa so navedli, da Medicinska fakulteta ni podaljšala sporazuma s Hebrejsko univerzo v Jeruzalemu.

“V okviru projekta Erasmus+ Chemoinformatics+ z Univerzo v Bar Ilanu iz Izraela sodelujemo zgolj posredno,” so dodali na Univerzi v Ljubljani in poudarili, da je univerza pred dvema mesecema obsodila nasilje in pozvala k premirju.

Več kot 350 intelektualcev slovensko vlado pozvalo k priznanju Palestine

Več kot 350 javnih intelektualcev, med njimi tudi priznani filozof Boris Vezjak, je podpisalo peticijo, s katero pozivajo slovenskega premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon k takojšnjemu priznanju Palestine. Peticija z naslovom “Priznajte Palestino ali odstopite!” izraža nujnost priznanja v nekaj tednih, najkasneje do konca maja.

Podpisniki poudarjajo: “Dovolj je bilo sprenevedanja ob neznosnem čakanju. Slovenija mora takoj priznati Palestino. Priznati jo mora v roku nekaj tednov, najpozneje do konca letošnjega maja, kolikor lahko najdlje trajajo procedure.” Peticija opozarja na hipokrizijo vladnega čakanja na “ugodne okoliščine”, ki jih premier Golob navaja kot pogoj za priznanje.

Skupina intelektualcev je kritična do vladne politike: “Odlaganje na ‘primeren trenutek’ in ‘ugodne okoliščine’, kot se je izrazil predsednik vlade Robert Golob, je nedopustna hipokrizija.” Izpostavili so, da so premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte že marca izrazili pripravljenost za priznanje Palestine, ko bodo okoliščine primerne.

Poleg tega so podpisniki opomnili na nedavne izjave ministrice Fajon, ki je v oddaji na TV Slovenija izjavila, da boljšega trenutka za priznanje Palestine kot zdaj ne bo več, saj “smo na točki, ko ni vrnitve, in Palestina si to zasluži.”

Peticija je odziv tudi na nedavne dogodke na Bližnjem vzhodu: “Prišel je ta zdaj! Izrael je začel kopensko ofenzivo na Rafo. Že osem mesecev preštevamo civilne žrtve, v Gazi je umrlo že skoraj 15.000 otrok, vsak dan spremljamo krvavo morijo, lakoto in kršitve mednarodnega humanitarnega prava,” so zapisali v peticiji in dodali, da je čas, da “državljanke in državljani jasno povedo: dovolj je nesuverenega vedenja naših politikov, klanjanja tujim centrom moči in obenem poniževanja našega razuma.”

[Vir: MMC RTV SLO/24UR]; Portal24; Foto: Zajem zaslona