Študentski protest na FDV se nadaljuje

Foto: Zajem zaslona [fotografija je simbolna]

Študentski protest na FDV se nadaljuje

Študenti Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani, ki so zasedli eno od predavalnic, zahtevajo, da fakulteta in univerza javno obsodita dejanja, označena kot genocid v Gazi, in priznata pravico Palestincev do osvobodilnega boja. “Pri simboliki se ne bomo ustavili,” so poudarili študenti, ki so izrazili pripravljenost na eskalacijo pritiska, dokler njihove zahteve niso izpolnjene.

Dodatno zahtevajo prekinitev sodelovanja Univerze v Ljubljani z izraelskim inštitutom Technion. “Dekan Iztok Prezelj je zatrdil, da se načelno strinjamo in nas ločijo le manjše razlike v dikciji. A to bodo pokazala šele njegova dejanja,” so izjavili študenti po sestanku z vodstvom, ki je potekal pretekli teden.

Študenti menijo, da je na Sloveniji, Univerzi v Ljubljani in FDV moralna obveza, da hitro in odločno ukrepajo v zvezi z dogodki v Gazi. “Se o priznanju genocida oz. očitnih dejstev ne morejo pogajati,” so poudarili. Pozivajo tudi k takojšnjemu koncu “kolaboracije s sionističnimi okupatorji.”

Podporo študentskim zahtevam so izrazile številne organizacije, vključno s šestimi katedrami na FDV, sedmimi katedrami z drugih univerz, osmimi nevladnimi organizacijami, dvema akademskima inštitutoma in dvema študentskima svetoma drugih fakultet, prav tako pa tudi Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). “To jasno kaže, da znotraj univerze in v širši javnosti pri zahtevah nismo sami,” so dodali študenti.

Načrtuje se, da bo rektor Univerze v Ljubljani, Gregor Majdič, danes ob 16. uri obiskal študente, da prisluhne njihovim zahtevam. Študenti so del globalnega protestnega vala v podporo Palestini, ki poteka na fakultetah po vsem svetu. Protest na FDV traja od prejšnje srede.

[Vir: MMC RTV SLO]; Foto: Zajem zaslona; Portal24