Študija: Hormonska kontracepcija poveča tveganje za nastanek raka dojke

ByAna Koren

2. aprila, 2023

Študija: Hormonska kontracepcija poveča tveganje za nastanek raka dojke

Raziskave so pokazale, da tveganje za nastanek raka na dojki, povečujejo vsi hormonski kontraceptivi vključno z vedno bolj priljubljenimi tabletami, ki vsebujejo samo progestin.

Znanstveniki, ki so izvedli raziskavo, so poudarili, da je treba povečano tveganje za razvoj raka na dojki pretehtati v primerjavi s koristmi hormonskih kontraceptivov, vključno z zaščito, ki jo zagotavljajo pred drugimi oblikami raka pri ženskah.

Prejšnje raziskave so ugotovile povečano tveganje za nastanek raka dojke v primeru jemanja dvojnih hormonskih ali kombiniranih kontraceptivov, ki vsebujejo tako estrogen kot progestin.

Uporaba kontracepcijskih sredstev, ki vsebujejo samo progestin, se je v zadnjih desetih letih povečala. A je bilo prej o njihovi povezanosti z rakom dojke opravljenih le malo raziskav.

Progestogeni

Uporaba progestogenov je povezana z 20-30 odstotki večjim tveganjem za raka na dojki, je pokazala analiza podatkov raziskovalcev z Univerze v Oxfordu. To temelji na prejšnjem delu, ki je pokazalo, da je uporaba kombiniranih kontracepcijskih tabletk, ki vsebujejo estrogen in progestagen, povezana z majhnim povečanjem tveganja za razvoj raka dojke, ki se po prekinitvi zmanjša.

Claire Knight iz Cancer Research UK, ki je financirala študijo, je dejala, da je tveganje majhno in da večina ljudi ne bi smela odvrniti od jemanja tabletk… vse na Princesa.si