Študija, ki pravi, da je lahko pitje piva dobro za vas

ByUredništvo

1. novembra, 2022

Študija pravi, da je lahko pitje piva dobro za vas. Obstaja študija, ki trdi, da je pitje piva zdravo. Pivci piva bodo zato ob teh vrsticah zagotovo dvignili kozarce in nazdravili portugalskim raziskovalcem, ki so poudarili koristi uživanja piva.

Pivo je koristno za črevesno floro. Slednje lahko pomaga pri preprečevanju pogostih kroničnih bolezni kot so debelost, sladkorna bolezen in bolezni srca in ožilja, poroča portugalski Center za raziskave zdravstvene tehnologije in storitev ter Medicinska šola NOVA.

Zdrave moške, stare od 23 do 58 let so prosili, da sodelujejo v poskusu. Prosili so jih, naj en mesec na dan spijejo steklenico piva. 

“Pravzaprav se je ob koncu štirih tednov povečala raznolikost mikroorganizmov, ki so prisotni v črevesju, in bogastvo teh mikroorganizmov,” je povedala Ana Faria iz CINTESIS-a, ena od avtorjev študije.

“In to je običajno povezano s koristnimi zdravstvenimi rezultati, z zmanjšanim tveganjem za bolezni, sladkorno bolezen tipa dva, kardiovaskularne bolezni, debelost.”

Ana Faria
Koliko piva je sploh dobro za nas?

“Iz naših testov lahko rečemo, da eno pivo ni imelo negativnega presnovnega vpliva, nasprotno, zdi se, da celo pozitivno vpliva na črevesne bakterije. Za deset piv pa res ne morem nič reči!” 

Ana Faria

Foto: Shutterstock