Študija razkriva, zakaj ženske “sekstajo”, rezultati so zaskrbljujoči

ByAna Koren

20. januarja, 2023
Foto: Pexels

Nova študija razkriva, zakaj ženske “sekstajo”, rezultati so zaskrbljujoči

Odgovor na vprašanje, zakaj ženske pošiljajo svoje gole fotografije, po mnenju raziskovalcev z univerze Nebraska-Lincoln, ni preveč navdušujoč.

Odgovor na vprašanje, zakaj ženske pošiljajo svoje gole fotografije, po mnenju raziskovalcev z univerze Nebraska-Lincoln ni preveč navdušujoč. Nedavna študija, ki jo je izvedla Univerza v Nebraski, je želela raziskati motivacijo žensk za pošiljanje golih fotografij svojim partnerjem.

Če se sprašujete zakaj, raziskovalci z oddelka za psihologijo univerze menijo, da je to področje premalo raziskano. Večina pozornosti se pogosto posveča tveganjem, ne pa motivacijam in koristim.

Današnje norme odnosov so se popolnoma spremenile

Odzivi na raziskavo, ki je bila objavljena v reviji Computers in Human Behavior, so bili mešani.

Velika večina je dala prednost zunanjim dejavnikom in pritiskom pred notranjimi motivacijami.

Za izvedbo raziskave je bilo 207 žensk, starih med 19 in 27 let, ki so poslale vsaj eno golo fotografijo v svojem življenju. Prek anonimnih vprašalnikov so jih prosili, naj “čim bolj temeljito” opišejo razloge za pošiljanje fotografije svojemu partnerju.

Gole fotografije so za to študijo opredeljene kot “spolne fotografije vašega telesa ali določenega dela telesa, na katerih ste popolnoma ali delno goli”.

Najpogostejši odgovor, 35,3 odstotka, je bil, da je to danes normalno. Anketiranci so navedli “pričakovane norme odnosa” in dejanje kot “obveznost ali del romantičnega razmerja”.

Naslednji najpogostejši odgovor je bil “ker je partner prosil” v 20,8 odstotka, sledil je “na daljavo” v 17,4 odstotka.

Le nekaj anketirancev je reklo, da se odločajo sami, ne pod vplivom zunanjih pritiskov, in da jim pošiljanje golih teles daje občutek moči in delovanja v odnosu.

Moč nad moškimi igra pomembno vlogo

Neka ženska je svoje pošiljanje golih fotografij pojasnila kot “pridobitev občutka moči nad moškim”, ki mu je poslala gole fotografije. S tem bi ga lahko prepričala, da si jo želi in “naredi vse, da dobi želeno podobo”.

Le nekaj odgovorov omenja nasilje ali prisilo, kot je pošiljanje slik nasilnim partnerjem za pomiritev.

Raziskovalci svojim kolegom priporočajo, da za to temo uporabljajo “manj stigmatizirajoč jezik”, pri ocenjevanju motivacije žensk za pošiljanje golih teles.  To dandanes ni več edinstveni pojav, temveč običajen del dvorjenja po vsem svetu.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kako ženske moške dojemajo na podlagi njihovih penisov? 

Ko gre za velikost penisa, bo vsak moški rekel “večji kot je, boljši je”. Nova študija kaže, da je to morda res.

Raziskovalci z univerze New Mexico Highlands so namreč raziskovali, kako ljudje zaznavajo moško osebnost zgolj na podlagi penisa in prišli do zaključka, da moški z velikim penisom in urejenimi sramnimi dlakami veljajo za bolj privlačne in odprte za nove izkušnje. Medtem, ko tisti z manjšim penisom veljajo za bolj nevrotične… več tukaj.