Študija: Tveganje za multiplo sklerozo pri debelih otrocih večje

ByA.K.

3. aprila, 2024 , ,
Foto: Pexels

Študija: Tveganje za multiplo sklerozo pri debelih otrocih večje

Švedski raziskovalci so nedavno objavili rezultate študije, ki kažejo, da so debeli otroci morda bolj izpostavljeni tveganju za razvoj multiple skleroze (MS) v zgodnjih letih odraslosti. Študija, izvedena na prestižnem Inštitutu Karolinska v Stockholmu, je temeljila na analizi podatkov iz Borisove baze, enega največjih svetovnih registrov za zdravljenje debelosti pri otrocih. Ugotovitve kažejo, da je tveganje za razvoj MS pri debelih otrocih skoraj dvakrat večje v primerjavi z njihovimi vrstniki, ki nimajo prekomerne teže.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli podatke otrok, starih od 2 do 19 let, vpisanih v register med letoma 1995 in 2020. Študija je vključevala podatke več kot 21.600 debelih otrok, ki so začeli zdravljenje debelosti pri povprečni starosti 11 let, in več kot 100.000 nedebelih otrocih. Otroci so bili spremljani v povprečju šest let, povprečna starost postavitve diagnoze MS pa je bila okoli 23 let.

Po besedah profesorice Emilie Hagman in profesorja Clauda Marcusa, dveh glavnih avtorjev študije, debelost pri otrocih povzroča blago, a kronično vnetje, kar povečuje tveganje za razvoj več bolezni, vključno z multiplo sklerozo. V obdobju spremljanja so raziskovalci pri debelih otrocih odkrili MS pri 0,13 odstotka skupine, medtem ko je bil delež pri otrocih, ki niso debeli 0,06 odstotka.

Kaj je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) je avtoimunska bolezen, ki prizadene centralni živčni sistem, vključno z možgani in hrbtenjačo. Bolezen povzroča raznolike in nepredvidljive simptome, vključno z utrujenostjo, težavami z vidom, mišično šibkostjo in težavami z ravnotežjem in koordinacijo. MS nastopi, ko imunski sistem po pomoti napade mielinski ovoj, zaščitno plast, ki obdaja živčne vlakne, kar vodi do vnetja in poškodbe. Posledično se moti prenos električnih signalov po živčevju, kar povzroča simptome bolezni.

Vzrok za MS ostaja neznan, vendar strokovnjaki verjamejo, da gre za kombinacijo genetskih predispozicij in okoljskih dejavnikov, kot so virusne okužbe, kajenje in pomanjkanje vitamina D. Švedska študija dodaja novo dimenzijo k razumevanju tveganj za razvoj te kompleksne bolezni, saj poudarja povezavo med debelostjo v otroštvu in večjim tveganjem za MS.

Odkritja poudarjajo pomen zgodnjega prepoznavanja in zdravljenja debelosti pri otrocih, ne le zaradi neposrednih zdravstvenih posledic, kot so srčno-žilne bolezni in diabetes tipa 2, temveč tudi zaradi potencialnega tveganja za razvoj avtoimunskih stanj, kot je multipla skleroza. Raziskava je pomemben korak naprej v razumevanju kompleksnih medsebojnih povezav med telesno maso in avtoimunskimi boleznimi, kar bi lahko vodilo do bolj ciljno usmerjenih preventivnih in terapevtskih strategij za zmanjšanje tveganja za MS.

[Vir dela besedila: Hina]; Portal24; Foto: Pexels