Stvari, ki jih je znanost doslej razkrila o nezemljanih

ByB.O.

23. oktobra, 2023 ,
Foto: Pexels

Stvari, ki jih je znanost doslej razkrila o nezemljanih

Pred pristankom Apolla 11 je bil status Lune brez življenja negotov. Obstajala je resnična skrb, da bi astronavti lahko nenamerno prinesli nezemeljske mikroorganizme. Ko se je kapsula Apollo vrnila na Zemljo, so bili uvedeni strogi ukrepi proti kontaminaciji. Astronavti so morali ostati v kapsuli, dokler niso bili v karanteni. Zaradi neprijetne temperature v kapsuli pa so smeli odpreti vrata. Če bi bili prisotni lunarni mikroorganizmi, bi bila to lahko njihova priložnost za vdor na Zemljo. Na srečo se to ni zgodilo.

Možnosti za iskanje tujega življenja v luninih oceanih

Več lun v našem osončju ima oceane, ki so presenetljivo podobni zemeljskim, za katere so značilni slanost in hidrotermalni vrelci. Znanstveniki zdaj menijo, da bi lahko bili ti lunini oceani najboljše lokacije za iskanje tujega življenja. Na Jupitrovi luni Evropi je morda več tekoče vode kot v vseh Zemljinih oceanih skupaj. Saturnova luna Enceladus ima na svojem oceanskem dnu vodne pline, ki kažejo na hidrotermalne vrelce.

Če ti izviri odsevajo zemeljske globokomorske izvire, je to lahko pomembno, saj veljajo za glavne kandidate za nastanek življenja na Zemlji. Tudi druge lune, kot sta Jupitrova Callisto in Ganimed ter Saturnov Titan, so obetavne. V prihodnjem desetletju so načrtovane številne vesoljske misije za iskanje znakov življenja v teh zunajzemeljskih oceanih. Vprašanje ostaja: kaj bi lahko našli?

Čeprav niso našli nobenega dokaza o življenju nezemljanov, ostaja vprašanje: kako bi ravnali s takšnimi bitji? Leposlovje pogosto prikazuje tujce kot manjvredne, kar kaže na to, da se tudi na Zemlji včasih spregledajo univerzalne pravice.

Etiki razmišljajo o etičnih posledicah morebitnega stika z nezemljani. Ključnega pomena bi bilo ugotoviti inteligenco in čutnost nezemljanov, nato pa bi bilo treba razumeti njihove namere. Če imajo ta bitja tehnologijo, da dosežejo Zemljo, bi morda morali razmisliti tudi o pravicah, ki bi nam jih dodelili?

Astronomi na nebu nenehno iščejo namige o oddaljenih nebesnih telesih. Včasih pa najdejo skrivnosti tudi bližje domu.

Leta 1998 je avstralski observatorij Parkes zaznal nenavadne, kratke radijske izbruhe, ki so bili nenavadno omejeni na delovni dan. Leta 2015 je bila skrivnost razrešena: izbruhe so povzročili znanstveniki s segrevanjem hrane. Odpiranje mikrovalovne pečice je predčasno oddajalo radijske valove, ki jih je ujela antena observatorija.

V času kovida več videnj NLP

Vesoljska plovila se pred izstrelitvijo skrbno očistijo, da se zmanjša tveganje onesnaženja drugih nebesnih teles s kopenskimi organizmi. Zgrajena so v sanitarno urejenih okoljih, pri čemer se uporabljajo strogi postopki za razkuževanje vseh sestavnih delov. Vendar je vesoljsko plovilo, ki bi bilo popolnoma brez mikrobov, skoraj nedosegljivo. Na splošno se upa, da bodo ostre razmere v vesolju odpravile vse preostale mikrobe.

Vendar pa lahko nekateri organizmi prenesejo strogo čiščenje in ekstremne razmere v vesolju. DNK mikrobov, odpornih proti sevanju, mrazu in izsušitvi, so našli v zelo čistih prostorih, v katerih so bili zgrajeni marsovski roverji. To odkritje sproža vprašanje: ali bi lahko na Mars nehote prenesli življenje?

Med pandemijo Covid-19 se je v ZDA močno povečalo število opažanj NLP. Medtem ko so mnogi ugibali, da je bilo to zato, ker so imeli ljudje več časa za opazovanje neba, je neka študija pokazala, da bi lahko bil razlog povečan nadzor nad sumljivimi predmeti med zaporami. Potem ko je ameriška vlada leta 2021 pregledala NLP-je, ki se zdaj imenujejo neopazni anomalni pojavi (UAP), je število poročil o opažanjih skokovito naraslo. Medtem ko je bilo v prejšnjih 17 letih 144 opazovanj, jih je bilo samo v naslednjem letu več kot 350. Nekateri so to povečanje označili kot “novo obdobje NLP manije”, NASA pa je zaradi tega začela s preiskavami.

Približno 746 milijonov kilometrov od Zemlje leži potencialno naseljiva skala, Titan, Saturnova največja luna. Ima obsežne tekoče oceane in gosto atmosfero. Možno je, da so ti oceani polni mikroorganizmov. Na Titanu bi lahko živelo celo edinstveno “vinilno življenje”, sestavljeno iz cianida iz njegovega ozračja. Glede na te možnosti NASA razmišlja, da bi do leta 2047 poslala podmornico, ki bi raziskala Titanov severni polarni ocean, napolnjen z metanom.

Vir foto: Pexels Portal24