Stvari, ki se jih bodo otroci spominjali o starših

ByA.K.

10. januarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Stvari, ki se jih bodo otroci spominjali o starših

Stvari, ki se jih bodo otroci spominjali o starših so topli in ljubeči, drugi pa morda prinašajo grenkobo in obžalovanje. V življenju doživimo trenutke, ki se vtisnejo v spomin in oblikujejo naše prihodnje vedenje, ne glede na starost. Način, kako so se starši odzvali na težke situacije, spremembe v življenju ali preprosto svoje vsakdanje ravnanje, vse to pusti pečat na otrocih.

Ker se nekatere stvari in čustva prenašajo iz generacije v generacijo, je pomembno, da razmislimo o vplivu, ki ga imamo na svoje otroke, ter kaj jim puščamo v nasledstvo:

Skupna doživetja: Otroci se morda ne bodo spominjali vsake igrače, ki so jo prejeli ali sladoleda, ki ste ga kupili, vendar se bodo vedno spominjali trenutkov, ko ste preživljali čas skupaj. To so trenutki, ki združujejo družino, zato se bodo spominjali ne toliko sladoleda, temveč vaše družbe.

Prisotnost: Namesto, da bi se ukvarjali z napravami, ko ste s svojimi otroki, se posvetite jim v celoti. To bo otrokom dalo občutek, da so ljubljeni in cenjeni. Spoznali bodo, da ste tam zanje v trenutkih, ko ste skupaj, ne pa, da preverjate e-pošto ali druge zadeve.

Rad te imam, samostojnost, odnos do drugih…

Pozitivna sporočila: Besedna zveza “rad te imam” ni edina, ki je pomembna. Tudi druge pozitivne besede, kot so “ponosen sem nate,” “zaradi tebe je naša družina boljša” ali “si odličen prijatelj,” bodo vplivale na otrokovo samozavest in razvoj njihove identitete.

Obvladovanje težkih situacij: Otroci vas vidijo kot svojega vodnika v svetu, ki je za njih občasno nevaren. Način, kako se spopadate s težavami, kot so smrt, brezposelnost ali bolezen v družini, bo vplival na njihov način reševanja težav.

Samostojnost: Spomnili se bodo trenutkov, ko niste bili vedno tam, ko so vas potrebovali. Tudi te izkušnje so pomembne za njihov razvoj, saj se učijo biti samostojni in premagovati izzive.

Obnašanje do drugih: Otroci od vas vsak dan učijo, tudi od tega, kako se obnašate do drugih ljudi in kako ravnate s partnerjem. Vaš zgled vpliva na njihov moralni kompas.

Obvladovanje stresa: Življenje prinaša stresne situacije, in način, kako se odzivate na stres in pritisk, bo vplival na to, kako se bodo vaši otroci naučili obvladovati težave in napetosti v življenju.

Vse te stvari puščajo dolgotrajen pečat na otrocih, zato je pomembno, da se zavedamo svoje vloge in odgovornosti ter skušamo biti najboljši zgled, ki ga lahko ponudimo svojim otrokom.

vir; Foto: Pexels ; Portal24