Subvencija vrtca za drugega otroka vendarle ostaja?

Osnutek proračunskih dokumentov za prihodnje leto je vzbudil veliko pozornosti zaradi predvidenega zmanjšanja sredstev za subvencije vrtca za drugega in nadaljnje otroke. Minister Darjo Felda je oktobra napovedoval zmanjšanje teh subvencij, vendar se zdaj zdi, da bo vlada spremenila svoje načrte.

Predlog proračuna za prihodnje leto, ki ga je vlada predstavila državnemu zboru (DZ) oktobra, je predstavljal drastično zmanjšanje sredstev za predšolsko vzgojo, ki so namenjena povečanju vključenosti otrok v vrtce. Medtem ko je bila lanska in letošnja poraba za ta ukrep približno 60 milijonov evrov, je za prihodnje leto na voljo le 41 milijonov evrov.

Ta sredstva pa so bila ključna za financiranje vrtca za drugega in nadaljnje otroke. Minister Darjo Felda je ob predstavitvi proračunskih dokumentov pojasnil, da bo ministrstvo zamrznilo ukrep vlade Janeza Janše, ki je septembra 2021 uvedel 100-odstotno subvencijo za drugega vključenega otroka, in ga zmanjšal na 70 odstotkov. Minister Felda je poudaril, da se zavedajo, da bo ta sprememba prizadela nekatere družine, vendar je to njihov prispevek za otroke, ki so bili v nedavnih ujmah najbolj prizadeti.

Kljub prvotnim načrtom se je zdaj izkazalo, da je ministrstvu uspelo zagotoviti 28,7 milijona evrov za ohranitev subvencij na obstoječi ravni, pri čemer ni predvidenih zakonskih sprememb. Kot so pojasnili na ministrstvu, čeprav je bila razpravljana možnost začasnega omejevanja izdatkov na področju vzgoje in izobraževanja z vrnitvijo subvencij na raven pred septembrom 2021, ta sprememba ni bila uresničena v zakonodaji.

Glede na to izgleda, da ni pričakovati sprememb na področju subvencioniranja vrtca za drugega in nadaljnje otroke v bližnji prihodnosti.

vir; Foto: Pexels; Portal24