Sudan: vojska in uporniki se spopadajo na ulicah

ByAna Koren

11. maja, 2023

Sudan: vojska in uporniki se spopadajo na ulicah

Boji v sudanski prestolnici so se stopnjevali. Vojska in uporniki so se spopadali na ulicah. Rivalske vojaške frakcije naj bi bile blizu dogovora o prekinitvi ognja. Prebivalci so poročali o spopadih v več soseskah Kartuma med vojsko in paravojaško enoto Rapid Support Force (RSF), pa tudi o močnem streljanju na severu Omdurmana in vzhodno od Bahrija, dveh sosednjih mest, ki ju od Kartuma ločuje reka Nil.

Vojska cilja na tarče v treh mestih od torka, ko poskuša izkoreniniti sile RSF. Slednje so od začetka konflikta prevzele nadzor nad velikimi stanovanjskimi območji in strateškimi lokacijami. Konflikt je izbruhnil 15. aprila. Delegaciji vojske in RSF se od konca prejšnjega tedna srečujeta na pogovorih, ki sta jih sponzorirali ZDA in Savdska Arabija v saudskem mestu Džeda ob Rdečem morju.

Cilj pogovorov je zagotoviti učinkovito prekinitev ognja in omogočiti dostop humanitarnim delavcem in zalogam. Ponavljajoče se prekinitve ognja namreč niso ustavile spopadov. Po nekaj dneh brez vidnega napredka je posredniški vir za Reuters povedal, da pogajanja napredujejo in da se kmalu pričakuje sporazum o prekinitvi ognja.

Drugi vir, seznanjen s pogajanji, je dejal, da je dogovor blizu. Pogovori so se nadaljevali pozno v noč.

Ameriška zunanja podsekretarka Victoria Nuland je pred tem dejala, da so ameriški pogajalci “previdno optimistični” glede zagotavljanja zavezanosti humanitarnim načelom in prekinitvi ognja, a da se razmišlja o sankcijah, če sprti strani tega ne podpreta.

Vir Foto: Wikipedia

Ne spreglejte…

UNHCR vladam: Ne vračajte ljudi v Sudan, potekajo nasilni spopadi

Visoki komisariat ZN za begunce je vlade pozval, naj civilistov iz Sudana ne pošiljajo nazaj v državo. Sprti strani se namreč še naprej nasilno spopadata in kršita prekinitev ognja.

“Vladam svetujemo, naj ljudi, zaradi tamkajšnjega konflikta ne vračajo v Sudan,” je na tiskovni konferenci v Ženevi dejala Elizabeth Tan, direktorica UNHCR za mednarodno zaščito. “To velja za sudanske državljane, tuje državljane, vključno z begunci, ki so ponovno naseljeni v Sudanu, osebe brez državljanstva, pa tudi tiste, ki nimajo potnega lista ali druge oblike identifikacije,” je dejala Tan… več tukaj.