Suhi in sveži ingver: Kateri je boljši za zdravje?

ByI.M.

25. novembra, 2023 ,
Foto: Portal24 (AI)

Suhi in sveži ingver: Kateri je boljši za zdravje?

Dnevna skodelica čaja je nepopolna, če ni dodan ingver v Indiji znan tudi kot ”adrak”. Daje subtilno začimbo in poživljajočo aromo. Poleg svoje vloge arome za čaj, služi tudi v medicinske namene, saj nudi olajšanje pri slabosti, prebavnih težavah in pogostih simptomih sezonske gripe, kot sta prehlad in kašelj. Vprašanje pa je, katero vrsto ingverja je najbolje uporabiti – suhega ali svežega? Medtem ko tako suhi kot sveži ingver nudita številne zdravstvene koristi, smo upoštevali nasvet strokovnjaka, da bi ugotovili, kateri je boljši.

Prednosti suhega ingverja

Suhi ingver, znan tudi kot ”sonth”, je narejen s sušenjem sveže korenine ingverja in nato mletjem v fin prah. Ta postopek vključuje odstranitev večine vsebnosti vode ter koncentriranje okusa in zdravilnih lastnosti. Tukaj so prednosti suhega ingverja.

Izboljša prebavo: Suhi ingver je znan po svoji sposobnosti izboljšanja prebave. Lahko lajša prebavne motnje, zmanjša napenjanje in ublaži nelagodje v prebavilih.

Protivnetne lastnosti: Vsebuje spojine, ki imajo protivnetne lastnosti, potencialno pomagajo pri obvladovanju vnetnih stanj in lajšajo bolečine v mišicah in sklepih.

Podpora dihanju: Suh ingver lahko pomaga ublažiti težave z dihanjem. Pogosto se uporablja tudi za lajšanje kašlja, prehlada in vnetega grla.

Prednosti svežega ingverja

Svež ingver je v svoji surovi in naravni obliki zelo cenjen zaradi svojih kulinaričnih in zdravilnih lastnosti. Ponuja pikanten, oster in rahlo sladek okus. Prednosti svežega ingverja vključujejo:

Proti slabosti: Svež ingver je znan po svojih lastnostih proti slabosti. Pogosto se uporablja za lajšanje potovalne slabosti, jutranje slabosti med nosečnostjo in slabosti, ki jo povzročajo različna stanja. Učinkovito je lahko žvečenje majhnega koščka svežega ingverja ali priprava ingverjevega čaja.

Vsebnost antioksidantov: Bogat je z antioksidanti, pomaga pri boju proti oksidativnemu stresu in potencialno zmanjšuje tveganje za kronične bolezni.

Dober za prebavo: Podobno kot suhi tudi sveži ingver podpira prebavo s spodbujanjem nastajanja sline in žolča, kar pomaga pri razgradnji hrane in preprečuje nelagodja v prebavilih.

Zdravilo proti prehladu: Svež ingver se pogosto uživa tudi kot zdravilo proti prehladu in gripi, saj lahko pomaga ublažiti simptome in okrepiti imunski sistem.

Kateri je najboljši: suh ali svež ingver?

V nasprotju s prepričanjem, da je svež boljši od posušenega, je resničnost nasprotna. Postopek sušenja svežega ingverja poveča njegovo vsebnost antioksidantov z odstranjevanjem vode. Vendar to ne pomeni, da svežemu ingverju popolnoma primanjkuje antioksidantov, ampak se njegova raven antioksidantov zmanjša, če se uporablja pri kuhanju. Poleg tega je študija iz leta 2013 preučevala učinke svežega in posušenega ingverja na respiratorni virus v človeških celicah. Ugotovitve kažejo, da svež ingver lahko pomaga zaščititi dihala, medtem ko posušen nima enakega učinka.

Po ajurvedi suhi ingver pomaga uravnotežiti vato, medtem ko jo svež poveča, kar lahko povzroči pline, napenjanje in prebavne težave. Zato je za obravnavo sezonske gripe, prehlada, kašlja in težav z dihali priporočljivo, da se namesto sveže ingverjeve vode odločite za suho ingverjevo vodo ali čaj.

Suh ingver je ugodna izbira, vendar je pomembno, da svežega ingverja iz svoje prehrane ne izločite popolnoma, saj še vedno ponuja dragocene koristi. Izkoristite prednosti obeh različic!

vir

Foto: Portal24