Sunak dobil parlamentarno podporo za dogovor o trgovini s Severno Irsko

Sunak dobil parlamentarno podporo za dogovor o trgovini s Severno Irsko

Britanski premier Rishi Sunak je danes kljub nasprotovanju največje severnoirske unionistične stranke DUP in nekaterih konservativnih poslancev, dobil parlamentarno podporo za ključni element revidiranega trgovinskega sporazuma s Severno Irsko po brexitu.

Sunak se je z Evropsko unijo, da bi Severna Irska pridobila večji nadzor nad sprejemanjem morebitnih novih zakonov EU, v okviru t.i. Okvir Windsor, dogovoril za uvedbo “Stormontove zavore”.

Johnson in Truss sta se uprla in glasovala proti zaviranju

Med današnjim glasovanjem v spodnjem domu britanskega parlamenta so se tisti, ki si jih je najbolj želel pridobiti, to so severnoirska Demokratska unionistična stranka (DUP), nekateri konservativni evroskeptiki iz Evropske raziskovalne skupine (ERG) ter njegova predhodnika Boris Johnson in Liz Truss, uprili in glasovali proti.

Sunak je na glasovanju vseeno zmagal. In sicer s 515 glasovi za in 29 proti, precejšnje število konservativnih poslancev pa se je vzdržalo. Opozicijske stranke so glasovale za zavoro. Sunakovi ministri so izid glasovanja pozdravili.

“Pozdravljam današnje glasovanje parlamenta za podporo Windsorskemu okviru,” je tvitnil britanski minister za Severno Irsko Chris Heaton-Harris.

“Ta ukrep je v samem središču Windsorskega okvira, ki je najboljša rešitev za Severno Irsko. Ohranja namreč njeno mesto v Uniji in obravnava demokratični primanjkljaj.”

Kaj omogoča ukrep?

Ukrep Veliki Britaniji omogoča, da prepreči uporabo novih evropskih zakonov za blago na Severnem Irskem, če to zahteva tretjina severnoirskih poslancev v Stormontu.

Heaton-Harris je dejal, da bi EU lahko, če bi ocenila, da Britanija nepravilno uporablja zavoro, sprožila spor. ERG meni, da je ukrep “praktično neuporaben”. DUP pa očita, da se ne nanaša na obstoječe zakone EU in ne rešuje osnovnega vprašanja vsiljevanja zakonov EU.

Sunak je prejšnji mesec dogovor o Windsorskem okviru označil za odločilen preboj, a mu zaradi nasprotovanja DUP ni uspelo obnoviti vlade na Severnem Irskem, v kateri naj bi si oblast razdelili nacionalisti in unionisti.

Vodja DUP Jeffrey Donaldson je parlamentu dejal, da se njegova stranka na tej stopnji ne more vrniti v vlado. Ankete kažejo, da dogovor podpira 45 odstotkov volivcev na Severnem Irskem, 17 odstotkov pa mu nasprotuje. 

vir Foto: Wikimedia